Blogga på DinStartsida.se
TIPS!
Skapa en blogg - Rapportera - Nästa blogg 

Arkiv

Kategorier

Söndag den 17 September 2017, kl 10:00

En hel sommar har gått, och en lång semester har jag haft. Jag har inte hållt igen särskilt mycket med godsakern och annat, och det gjorde att jag var fullt övertygad om att jag gått upp i vikt. Jag var så säker på det att jag inte vågade ställa mig på vågen, för jag var rädd att bli besviken och uppgiven då jag lyckats gå ner så mycket under våren.

I onsdags morse tog jag ett djupt andetag och tog steget upp på vågen, för jag vill ju ändå vet hur jag ligger till. Och till min stora förvåning och håpnad stannade vågen på 78,2 kg. Jag hade alltså int gått upp något alls, utan snarare nästan gått åt andra hållet. Visserligen vägde jag mig morgonen efter en heldags vandring i skogen, vilket säkert gjort att jag bränt en del, men det brukar inte ha radikal effekt. Jag har aldrig gått ner hela kilon från en dag till en annan, hur mycket jag än rört mig. Det mesta jag gått ner på en dag är i och för sig nära 1 kg, men då har jag fått anstränga mig rejält och tänka extra på kostintaget.

Mobilbild

Eller ... kanske det finns olika sorters magi i att vara ute i skogen en hel dag ... :)

Mobilbild

Jag har också varit frisk hela sommaren, förutom ngåra dagar efter Frankrikeresan vi gjorde i augusti (17-20 aug). Jag fick en förkylning exakt 3 dagara efter att vi kom hem från den, så det var nog den resan som bidrog med något virus. Tack och lov blev det inte så långvarigt eller svårt. Jag behövde inte vara sjukskriven och jag klarade att åka till Västerås på boksläpp helgen som följde ... 

Kategorier: vikt, allmänt, Skriv en kommentar

Fredag den 21 April 2017, kl 15:00

Och så blev även jag sjuk då! Rejält dessutom!

Förkyld

Hela vintern har jag klarat mig. Jag klarade mig t.o.m. genom februari när jag brukar kunna bli sjuk, om jag blir det över huvud taget. Och trots att det har gått massor av förkylningar och maginfluensor på jobbet hela vintern så har jag klarat mig ändå.

Men nu är jag genomförkyld. Hade även feber i natt, men bara lite, så det är förhoppningsvis inte någon influensaliknande sak.
Igår kväll var första gången sedan jag var hos sjukgymnasten den 11/4, som jag inte ens orkade tänka på att göra mina övningar.

Idag är det något bättre, men bara något. Hoppas att jag orkar göra övningarna i kväll, om jag är försiktig. Det är ju inte något avancerat, bara benlyft på sidan. Kanske kan göra några i alla fall, även om jag inte orkar göra alla. 

Kategorier: sjuk, Skriv en kommentar

Måndag den 17 April 2017, kl 21:00

Nu är det dem sista självande timmarna på vår påskhelg, denna Annandag Påsk.

benlyft

Idag har jag skött min träning i exakt en vecka, sedan jag var hos sjukgymnasten förra tisdagen och fick mina instruktioner. Jag har inte fuskat en enda dag (känner mig jätteduktig), och jag har lagt till egna yogaövningar som jag gör samtidigt, direkt efter att jag gjort sjukgymnastens övningar. Jag håller alltså på med gymnastik i minst 30 min varje kväll, plus det jag gör innan jag kliver upp ur sängen på morgonen.

Första kvällen jag gjorde mina benlyft trodde jag att jag skulle behöva ge upp. Det berodde på att jag fick en mjölksyra från helvetet, direkt. Jag fick verkligen bita ihop för att ta mig igenom övningen.
Dagen därpå ringde jag och fråga min sjukgymnast hur jag skulle tackla den saken, men till min stora förvåning var den häftiga reaktionen borta redan andra kvällen. Lite mjölksyra får jag varje kväll fortfarande, men redan från andra dagen så kommer den inte förrän på slutet, och är inte lika smärtsam heller.

Nu flyter övningarna på och jag känner att dem kan bli en del av min dag.
Skönt! 

Kategorier: träning, Skriv en kommentar

Söndag den 16 April 2017, kl 20:00

Som en del i att vårda min hälsa tänker jag testa att göra mina noteringar här. Det är främst för min egen skull, men jag är inte främmande för att bolla tankar och funderingar om någon känner sig hågad att göra det.

Ek

Jag är en lång kvinna, med kraftig benstomme, så jag har nog egentligen inte varit alarmerande överviktig. Det är endast de 10 senaste åren som jag börjat gå upp i vikt, i samband med att jag sakta men säkert gick in i klimakteriet. Tidigare i livet har jag snarast varit mager, men det är också därför det har varit svårt att acceptera en ökad vikt. Det är som att bo i en främlings kropp.

Först kom viktökningen krypande på mig. Sedan, samma år som jag fyllde 50 (2012), fick jag för första gången problem med mina knän. Jag tror inte att det hängde ihop med vikten i så stor grad (Så tjock var jag inte. Vägde ca 85 kg då och var 180 cm lång.) utan var nog mest en följd av min ålder. 

Följade 5 år, fram till idag, har det tillstött lite mer. I flera år har jag haft en ischiasliknande smärta (men det är inte ischias), och i höstas fick jag problem med svanskotan. Det gör att det är riktigt jobbigt att sitta, och det krävs att jag kan göra det ibland.

Jag har ett par gånger sedan 2012 lyckats gå ner ca 7 kg, med promenader och genomtänkt vardagsmotion. Tyvärr kom kilona tillbaka igen när jag tappat greppet på nytt.

Men före jul fick jag en rejäl chock, för då visade vågen en siffra som jag aldrig varit uppe i förut. Hela 91 kg.
Det fick fart på mig igen. Sedan 10/12 2016, alltså drygt 4 månader sedan, har jag gått ner över 10 kg. Jag nådde det målet redan i slutet av mars, och har nu stått stilla ett tag, men jag vill gärna gå ner ytterligare ett par kg.
Jag har ändrat kost och börjat röra på mig mer. Mycket långpromenader har det blivit, och nu börjar även cykelsäsongen. 

Jag lyckades gå ner redan före jul, och trots att julen sedan kom emellan har det ändå hela tiden gått åt rätt håll. Jag är oerhört stolt över det.
Det är skönt att åter igen känna sig lite lättare. Det är mycket som fungerar bättre när man inte väger så mycket. Dessvärre är både knän och ryggslut inte så glada. Knäna har jag på något sätt lyckats lära mig hur dem fungerar och jag vet att dem mår bra av rörelse. Men det som liknar ishias är svårt att få bukt på. Jag kan på grund av det inte sitta så mycket och ibland måste man göra det. T.ex. under längre bilresor. Jag har därför börjat gå till sjukgymnast och har fått dagliga övningar för det här.
Sjukgymnasten säger att problemet förmodligen hänger ihop med en försvagning i bäckenbotten efter mina graviditeter. Nu när jag blivit äldre blir jag också ännu svagare i musklerna där, och då kommer problemen på allvar. 

Det är lite om hur det har varit och hur nuläget är. 

Kategorier: vikt, hälsa, krämpor, Skriv en kommentar