Blogga på DinStartsida.se
TIPS!
Skapa en blogg - Rapportera - Nästa blogg 
Fredag den 29 Juli 2011, kl 16:00

Trädgårdsmys

Njut av det gröna, ordna fredagsmyset i naturen.

Varför inte bjuda på icetea och hemgjord plommon marmelad till de nybakta sconesen?

Veckomail 20110729

Icetea

Ingredienser

1 liter vatten hett

1 liter vatten kallt
6-8 Tepåsar
isbitar
1 lime i skivor
vatten
1-2,5 dl florsocker

till dekoration frusna bär


Gör så här
Koka upp 1 liter vatten, vilken du slår över de 4-6 tepåsarna i en kastrull.
Täck över med lock och låt den stå 2-5 minuter, beroende på te sort. Svart te kort stund, rött och grönt längre.
Ta bort tepåsar och häll teet i en kanna.
Tillsätt socker och lime efter smak.

Lägg till 1 liter kallt vatten för att kannan och rör om.

Ställ i kyl eller frys tills dett nätt härligt svalkande temperatur.

Tillsätt isbitar och rör om väl.
Ice Teet är klart att servera med lite frusna bär.

 

Scones

    Receptet ger 16 st

     

    Ingredienser

    4 dl vetemjöl
    1/2 tsk salt
    11/2 tsk bakpulver
    50 g margarin eller ½ dl olja eller flytande margarin
    1 dl mjölk eller vatten

    3/4 dl grädde eller flytande margarin
    Pensling
    2 msk grädde eller margarin

     

    Gör så här:

Sätt ugnen på 250°.

Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke.

Finfördela smöret/oljan i mjölet. Rör i mjölk/vatten och grädde/margarin.

Arbeta ihop till en deg.

Platta ut degen på mjölad bänk till en 2 cm tjock platta.

Ta ut 16 rundlar med ett litet glas. Lägg på bakplåtspapper på en plåt. Pensla med grädde.

Grädda i mitten av ugnen ca 12 min. Dela och servera dem varma

    Smaksättning:

Ostscones: Tillsätt 1 dl riven Kvibille cheddar och 1/2 dl hackade valnötter i mjölet.

Morots- och apelsinscones: Tillsätt 1 dl finriven morot och rivet skal av 1/2 apelsin i mjölet

Russin & äpple: Tillsätt ½ dl finhackade russin och ½ rivet äpple i mjölet.

Kanel & apelsin: Tillsätt ½ dl apelsinmarmelad och ½ tsk kanel i mjölet.

Rabarber & kanel: Tillsätt ½ dl rabarbermarmelad eller 1dl färska hackade rabarber och ½ tsk kanel i mjölet.

Kardemumma & jordgubbar: Tillsätt ½ dl jordgubbs sylt eller 1 dl färska jordgubbar och 2 tsk grovstött kardemumma i mjölet.

 

Plummarmelade

1 liter färska plommon

2 liter kokande vatten

4 kanelstänger

1 tsk kardemumma kärnor eller ½ tsk malen kardemumma.

3 dl farinsocker

Skölj plommonen och lägg dem i en kastrull. Slå det kokande vattnet över dem, och låt det hela koka upp. Dra kastrullen från värmen och dra av skalen, när de svalnat till hanterbar temperatur. Lägg plommonen, med kärnor, kanelstängerna, kardemumma och socker i en kastrull. Låt små puttra i ca 10 minuter på låg temperatur så att sockret smälter och det kokar ihop. När kärnorna lossnar ur fruktköttet, lyfter du ur dem och när det kokat klart lyfter du även ur kanelstängerna. Häll på heta välrengjorda burkar och avnjut hela hösten lång! Förvaras bäst i kyl. 

 

 

 

Plommon marmelad

Kategorier: Skriv en kommentar


Senaste inlägg

Arkiv

Kategorier