Blogga på DinStartsida.se
TIPS!
Skapa en blogg - Rapportera - Nästa blogg 
Onsdag den 26 Oktober 2011, kl 09:00

Julstäming från www.manorstyle.se


Hur är det hos er, när börjar egentligen julen? Här blir det ju helt lustigt eftersom jul inköpen till butiken tar ju sin början redan i maj, men egentligen så börjar min ju i slutet av oktober för då:

  • Måste glöggen vara satt om den ska vara klar till 1:a advent.
  • Plumpuddingen bakas om man ska göra den själv och den ska hinna mogna i smakerna till jul.
  • Önskelistorna skrivas, eftersom vi dessutom har fyra födelsedagar inom närmaste familjen i November och December.
  • Sen är ju min fru lite extra julbesatt vilket betyder att en hel almanacka proppas med dagar för pyssel, pyntande, städande, julmarknader och annat som gör att jag får jul i överdos om jag inte ser tilll att komma undan någon av alla hennes idéer om projekt.
  • Sen sist men inte minst måste juljaktdagarna få sin givna plats i almanackan!

 

Skön julstämning från Manorstyle.se

 

Hur ser din tid ut fram till julen? Är den fylld av måsten eller bara njutning? Jag har frågat mina barn om vad jul är för dem och fick förvånasvärt svaret:
- Då får man "EN" julklapp av tomten och alla kommer hit!
Större förväntningar än så hade de inte, hm varför göra det större då? Nej i år blir de en gemensam juklappa från hela släkten till vart och ett av barnen och traditionell kalkon middag. Varför vi har kalkonmiddag beror inte bara på att det är engelsk tradition, utan snarare på att vi pga diverse allergier inte kan servera många rätter från ett traditionellt julbord då mjölk, fick och ägg är bannlysta i det här huset. Vad vi upptäckte när vi införde kalkonmiddagen var att man fick otroligt mycket mer tid löver till umgänge! Den sköter ju sig väldigt mycket själv, ska vändas då och så, men i jämförelse med ett julbord är det ju inget alls. Det blir väldigt lite matrester och inköpen in för julmaten krympte dramatiskt... Tänkvärt om man till exmpel jobbar mycket inför julhelgen eller tvingas äta 8 julbord!

För er som känner för att prova att göra egen plumpudding kommer här receptet!

Recept och menyer

 

Traditionell engelsk julpudding

 

Ingredienser

 

2dl russin

2dl korinter

3dl torkade plommon

1dl torkade aprikoser

1dl hackade apelsinskal

juice och rivet skal från 1 citron

3msk rom

2msk mörk sirap

 

2,5 dl vetemjöl

1krm salt

2krm mald kardemumma

1krm mald ingefära

1krm mald kryddpeppar

1krm mald kryddnejlika

1tsk mald kanel

2krm riven muskot

225g margarin, ister eller kokosfett

1rivet äpple

225g eller 5dl vitt formbröd i kuber

2dl muskovado socker eller farinsocker

50g flagad mandel

3 ägg

3dl mjölk

 

Gör så här:

  1. Mixa eller fin hacka russin, korinter, torkade plommon, torkade aprikoser, hackade apelsinskal, juice och rivet skal från 1 citron , rom & mörk sirap. Låt stå minst ett dygn.

  2. Sikta mjölet så det blir fritt från klumpar, det klumpar sig l'ätt så här års. Blanda ner salt, mandel, mald kardemumma, mald ingefära, mald kryddpeppar, mald kryddnejlika, mald kanel & riven muskot.

  3. Rör fett och muskovado socker vitt och poröst. Blanda iden mixade frukten i smöret och rör ner mjölken.

  4. Rör ner mjölblandningen i smeten.

  5. Grädda i två 1,2 liter stora formar som ställs i ett vatten bad på spisen eller i ugnen Ca 100-125grader i ca 10 timmar.

  6. Kom ihåg att fylla på vatten då och då, så att hela puddingen gräddas och inte bara botten.

  7. Låt stå i minst 2 veckor innan servering för att mogna. Hållbar i många år om den förvaras lufttätt!

    Tips på julklappar att skirva in på din öskelista finns förstås på
    www-manorstyle.se

Kategorier: Skriv en kommentar


Senaste inlägg

Arkiv

Kategorier