Blogga på DinStartsida.se
TIPS!
Skapa en blogg - Rapportera - Nästa blogg 
Torsdag den 23 Februari 2012, kl 20:00

Ett hus i Edwardiansk stil

Viktorianskt och Edwardianskt?

När man pratar antika möbler sä är det ofta sent 1800-tal och tidigt 1900-tal som kommer upp. Dels för att det finns mest möbler kvar från den tiden och dels för att de möbler som gjordes då var kopior och återskapanden av tidigare århundraden. De knöt på något sätt ihop påsen och plockade det bästa ur många tidigre stilar.

Att svenska möbler från 1700-talet inte finns kvar mer än på slott beror ju framförallt på att mycket var väggfast och sen på att Sveriges befolkning på 1700-talet var totalt ”hela” 2 miljoner . Att bevara det gamla om man fick råd att skaffa nytt var nog inte något som föll en i tanken. Det som fanns var genrellt gammalt och slitet och kunde man byta ut det så gjorde man det mer än gärna.

 Handgjord klassisk Edwardiansk byrå

1810 var fortfarande befolkningsmängden runt 2miljoner men 40 år senare var den den dubbla. Alltså krävdes en mängd nya möbler, en massa nya hem sattes upp, många hus kom att byggas- den industriella revolutionen kom att ta fart. Därför kommer en massa möbler till och dessa blir viktiga som status symboler och får bevarande status. De här möblerna säger vem man är, och än i våra dagar visar vi med stolthet upp dem. 1930- har vi blivit hela 6-miljoner, nu har snart sett alla nytt, och vurmen för det nya dämpas. Nu börjar det bli viktigt att bevara, att fina möbler är gamla, för nu skapas en medelklass som har råd att köap nytt, och för att sticka av från dem måste man visa att man hade pengar redan innan många andra fick det.

Deveonlee swiss cottage

Vilka möbler är det då som kom under denna period? Jo detta är den Vikorianska eran och den Edwardianska, vilket betyder att det var den period i brittisk historia då drottning Victorias regerade från 20 juni 1837 till sin död den 22 januari 1901. Det var en lång period av fred, välstånd, raffinerade känslor och nationella självförtroende för Storbritannien, en period som makerade England på kartan som framgångs rikt och världsledande. Efter hennes död fick hennes son  kung Edward VII makten, åren 1901 till 1910. Medan Victoria hade skyddat samhället, var Edward ledare för en modern elit som hade en stil influerad av konst och mode på kontinenten i Europa, kanske på grund av kungens förkärlek för resor. Den eran präglades av betydande förändringar i politiken som i samhället som hade stor del utestängda från maktutövning i det förflutna, såsom gemensamma arbetare och kvinnor, blev allt mer politiserade. Här skapades det som vi idag ser som klassiskt lantigt engelskt godsliv. En tid som med tjänste folk ligger i det förflutna, med en livssyn som vi än idag tyckler är rätt modern och som var kort och svår fångad, helt enkelt en tid som blivit som lite av en saga, en dröm att försöka förverkliga.

 På gränsen mellan de båda epokerna spelades denna match

Ur svensk historia är dessa tidepoker mer som Elsa Beskovs; Tant Brun, tant Grön och Gredelin och Astrid Lindgrens; Madicken, eller älvor och troll och skagen målningar. Carl Larsson och slutet på denna tid anses markeras av Titanic.

Kategorier: historia, Skriv en kommentar

Torsdag den 16 Februari 2012, kl 13:00

Har du vägarna förbi Halmstad rekommenderar jag å det varmaste ett besök på Skånskan och deras helt otroliga semlor!
Fastlagsriset, det där vi brukar ta fram till påsk, enligt gammal tradition ska fastlagsriset in nu! Den lyxigaste av kötträtter ätas och avrundas med en bulle med grädde och mandelmassa, men även pannkakor, kroppkakor och annat bröd  gick bra. För sen väntade fastan. Har ni provat? Ja inte semlor eller pannkakor, för det har nog de flesta. Nej fasta menar jag? Många elitidrottare och dietister anser att det borde vi göra, rätt ofta, ta ett par dygn med bara dryck då och då. Kroppen är gjord för faste perioder, ända sedan urminnes tider har vi i perioder haft ont om kött eller mjöl och tvingats leva på bara dryck. Kanske värt att prova, ja efter semlorna menar jag, för allt har sin tid!

Just semlor brukar jag föredra med varm mjölk, men Skånskans semlor här i Halmstad ska avnjutas naturella, de är i en klass för sig och passar inte i mjölkbad.
Från http://www.paintingsilove.com/image/show/65983/salmon-fishing-in-scotland

Nu något helt annat, hur får jag in lite Skotsk i hemmet utan att det ser ut som en kilt?

För det första så måste vi definiera vad som är skotskt, för mig är det ljung, hed, hjortar, hjorthundar, klanrutigt och allt som hör jakt och fiske till. Vad är det för dig? När du gjort din lista klar, så söker du rätt på lite bilder med det du gillar. Är det fiske i skotska sjöar, då är det sådana bilder, är det Edinburgh, så leta reda på klassiska miljöbilder från staden. De här bilderna kan du välja att antingen ha som utgångs punkt, att försöka ta igen färgerna och ljuset i ett rum. Alternativt så låter du göra en stor kopia på den och ramar in den och har som bas, allra störst effekt får den naturligtvis som fototapet och då gärna med riktad belysning på den.

Från http://adventure.howstuffworks.com/outdoor-activities/hunting/traditional-methods/best-hunting-dog1.htm

Sen försöker du hitta objekt som accentuerar bilden, på ren svenska saker som passar ihop med bilden, gamla fiskespön, kuddar i samma färg, en matta som tar upp färgerna, hjorthorn eller vad det nu kan vara. En samling med gamla fiskeflugor blir helt rätt i ett rum med den här stilen, medan en skotskrutig kudde i ett i övrigt pastellfärgat rum blir helt fel. Rummet behöver inte ha träpaneler och öppenspis för att få skotsk stil, utan vad som behövs är många små detaljer som hör ihop spridda i rummet eller samlade i en del av det, för att knyta ihop det. Så vill du nu ha skotskt, elelr vad det vara må, börja med bilden och sen är det bara att leta efter detaljerna som gör helheten!

Lycka till

Kategorier: Skriv en kommentar

Fredag den 10 Februari 2012, kl 10:00

Fredags mys för vuxna:
Choklad apelsin och whiskey mousse
Ingredienser till 6 portioner :
250g choklad som har brutits i mindre bitar
4 stora ägg - separerade i vita och äggula.
2 msk Skotsk whiskey ta inte en rökig variant, utan en sötare
2 msk vispgrädde
Fint rivet skal från 3/4 apelsin.
Dekor:
1,5dl hårt vispad grädde
1 msk Skotsk whiskey
1 nypa florsocker
Rivet apelsin skal från en 1/4 apelsin

Gör så här:
-Placera den brutna choklad, whiskey och grädde i en värmetålig skål i ett vatten bad (i en kastrull med sjudande hett vatten under) rör tills det smält. 
-Ta bort från värmen och låt svalna lite. Vispa äggvitorna tills de är styva. Vispa äggulorna med fint rivet apelsinskal. Rör ner äggule-blandningen in i den av svalnade chokladen. Sedan vänder du ner de vispade äggvitorna.
Häll upp i sex glas och ställer i kylen i minst tre timmar. Precis innan servering, vispar du grädden för till dekorationen med whiskey och socker. Dekorera moussen med grädden och den apelsinskalet.

Kategorier: recept, Skriv en kommentar

Torsdag den 9 Februari 2012, kl 10:00

En klassisk släde i ek från www.manorstyle.se

I garderoben brukar man räkna in kavaj, jeans, vitskjorta och svarta loafers, för kvinnor svart klänning, vit blus, jeans, svart kjol och svarta pumps som minimi bas – sådant som alla behöver ha. Men vad är minimi basen för att få ett hem att fungera och vad ska jag verkligen lägga slantarna på får dessa kommer jag att behöva och de påverkas väldigt lite av trender?

En klassisk Chesterfield soffa från www.manorstyle.se

I princip har nog få skaffat en möbel de senaste 15 åren som du tror kommer att bestå livet ut och kanske ett par liv till. Möbler har varit billiga men de har haft kort hållbarhet. Efter fem år påminner soffan om den du köpte, men den är inte den samma. Att klä om fåtöljen är inte möjligt, för klädseln går inte att ta av och underredet går det inte att fästa i.

När vi köpte vår första gemensamma säng, en med trä stomme för att kosta på oss ordentligt, trodde vi väl inte att den sju år senare skulle bestå av mest kaffe ved, sprickor och brott på träet gjorde att den var av på tre ställen i ramen. Den höll helt enkelt inte för att användas! Och vi som tyckte att vi gjort en stor investering. Okej den kostade i jämförelse med spånskive- och MDF varianterna dubbelt så mycket, men någon kvalité fick man definitivt inte. Sängborden som hörde till har där emot hållit bra, för de var av samma tjocklek som sängen, alltså hade materialtet anpassats i proportion till ett sängbord i vår säng. Vår säng blev inte den klassiker vi trodde vi köpt…

Men hur vet jag att jag köpt en klassiker, en möbel som håller för att bli en sådan, på alla sätt. En klassiker sticker inte ut, den är inte extrem åt något håll, för det begränsar dess livslängd. ÄR det en soffa, så välj inte en orange eller en storblommig, den får gärna ha färg och gärna vara mönstrad, men håll det små skaligt och låt kuddar och pläd stå för trendigheten. Tweedmelerat, läder (inte målat skinn) och naturmaterial är bra när det gäller klädsel på möbler. De nöts vackert och åldras med behag. Hårda träslag som inte betsats till mörkhet eller blekts till ljushet är bra. Målade ytor skall ha äggolje- eller lackfärger så att de sitter, i många lager. Trä rena möbler är lättast att sköta och kan lätt slipas ner om det uppstår skador på dem. Ask, Avenbok, sheesam, ek, alm, mahogny, teak, lönn, valnöt och ceder är alla hårda till medelhårda träslag som lämpar sig bra till klassiska möbler. Tänk på att om din klassiker är stoppad, så ska den vara hårt stoppad eller stoppad med fjäder eller kallskum med andra ord klassiker är sällan mjuka, fluffiga och fylliga. Sådana möbler sjunker generellt ihop eller förlorar sin form. Tyger som håller för slitage är märkt med martindale, en skala som motsvarar antalet slitvarv i en maskin och är de inte det så är generellt tätvävd ull, lin och bomullssammet som är tätslagen mycket hållbara.

Klassiak leksaker som håller i en evighet som denna hittar du på www.manorstyle.se

Vilka möbler är lämpliga att satsa på då, vad ska jag köpa för något som är av livstids kvalité? Det är nog mer en fråga om vad som är viktigt för dig, är du en bokmal, så är en läsfåtölj viktig, bjuder du gärna på middag så är kanske matgruppen det viktigaste, är det själva matlagningen, ja då är det nog köket du ska lägga krut på. Det är personligheten och livs valen som avgör vad som är det viktiga att satsa på. Många barnfamiljer satsar på soffan, för tillbringas mycket tid tillsammans och den ska tåla mycket slitage, andra satsar krutet på förvaring, då e bra och högkvalitativ förvaring underlättar mycket i livet. Så när du nu bestämt dig för vad som är viktigast för dig, ha detta i baktanke;

-          Inget extremt

-          Hård trä bas

-          Naturmaterial

-          Tätvävt och välstoppat

Något gott till Valentines/alla hjärtans dag från www.manorstyle.se

Kategorier: Skriv en kommentar

Onsdag den 1 Februari 2012, kl 08:00

Shabby Amerikansk butikÄnnu mer från Bella Cottage

Vad är egentligen skillnaden? Ja Shabby chic varierar nog lika mycket från land till land som åsikterna mellan vad som är shabby och antikt. Men om jag ska beskriva hur jag uppfattar det så är den Amerikanska versionen av Shabby Chic romantisk, vit och lite extrem. Det är inte lite spetsar, krusiduller och skamfilade kanter, utan så mycket det bara går av den varan. The Bella Cottage är ett bra exempel på hur shabby chic tolkas i USA, vita möbler, ja men mycket volanger och spetsar framför allt! Möblerna sägs vara franska, de är ganska tunga och grova med mycket dekorer och sniderier vilka getts en sliten yta.

I Danmark är den shabby stilen mer cottage lik, liksom den är i England, mycket turkos, rosa, blommigt och pastelligt. Även här kallar man den fransk och möblerna är generellt sett vita men elegantar och inte så grova eller rikligt dekorerade som de amerikanska.

I Sverige är den shabby stilen vit, vit, vit med lite grått och sink till och rostiga detaljer. Möblerna är raka och gracila i stilen, rent ut av Gustavianska, men man kallar dem franska.

Ska man se på det ur ett historiskt perspektiv så skulle jag säg att det man kallar Franskt är egentligen kinesiskt och indonesiskt, det var från Indokina möblerna kom till Frankrike på 1700-1800-talet och det är dem man är ute efter. De som höll för transport till USA var ofta de av grövre modell, för de passerade ju ofta Europa innan de kom till Amerika, till Sverige kom de sent, det var få här som hade råd med de äkta indokinesiska varianterna och de fick helt enkelt bli lite mindre sirliga. Att ta antika möbler och måla dem shabby chic är väl egentligen att förstöra mycket av deras värde om man ser det ur ett antikvärdes perspektiv, men som jag ser det så mycket hellre shabby målat och använt än bevarat i original och sällt på vinden till ingens glädje.

Shabby i lite mer den stil du kan hitta hos oss på www.manorstyle.se

Vad har vi i butiken då är det antika möbler? Nej det är nytillverkade som ser ut som om de vore gamla, en del tillverkade i England, en del i indonesien och Kina, som de gamla originalen- men de är precis som de gamla originalen gjorda för hand av hantverkare, för den här typen av möbler går inte att göra i maskiner.

Molin noir hittar du på www.manorstyle.se

Mahogny är ett träslag som är hårt, tungt och svårt att snida i men som håller för mycket slitage, tyvärr skövlas det hårt och kommer att bli allt svårare att få tag på. Att göra möblerna i ek, björk och alm är då ett alternativ. Det är tre hårda träslag som det finns gott om i Europa, och produktionen blir då närmare oss. Det gillar jag lika så att man återvinner gamla möbler eller träinredningar och skapar nya möbler av dem, som vår leverantör Black Swan gör i den mån det är möjligt. För hållbara möbler i ett hållbart perspektiv är bra för alla, både människor, plånbok och miljö!

Se den på www.manorstyle.se

Kategorier: Skriv en kommentar


Senaste inlägg

Arkiv

Kategorier