Blogga på DinStartsida.se
TIPS!
Skapa en blogg - Rapportera - Nästa blogg 
Fredag den 30 Mars 2012, kl 09:00

 

Kolektione York från Coach House som kan köpas genom Masnorstyle och är mycket barnrums vänlig

Vare sig du snart ska få barn, har barn eller ska bli sambo med ett barn så finns det en sak alla barn rum har gemensamt, det är ett gigantiskt behöv av förvaring! Inte stora lådor, sådana där man har under sängen som rymmer massor, blir bara helt omöjliga att hitta i. Mängder med små lådor, på lagom höjd för barn händer att nå, och stora på hög höjd för sådant som ska fram sällan och som i alla fall kräver vuxen assistans. Arkivskåp, eller sådana där som fanns i herrekiperingar för skjortor och slipsar förr, med grunda lådor så att man ser vad det är i dem är perfekt. Eller en byrå med 47 lådor och fack, alternativt avdelar typ kökslådor som gör att varje stor låda blir 10 mindre. För är det något barn har i massor så är det små saker, vare sig det heter lego, barbie, bilar, beyblade eller vad de nu kallas så myllrar det av små prylar. Ja för utom stenar, snäckor, gummisnoddar, suddgummin, klistermärken, fjädrar, eller som i vårt hem pärlor till förbannelse. Så börja med förvaringsplanerna. Ja men protesterar du, en baby behöver ju inte så mycket förvaring, vänta du tills du ska hitta plats för våtservetter, AD-droppar, ammningskupor, blöjor, oljor, cremer…. Det som fungerar till det fungerar ofta bra sen med, bara det är på rätt höjd. Många badrums och köksskåp är mer barnanpassade än barnrumsinredningar. För barn ser möjligheter i skåp som vi vuxna aldrig kan se, de är kojor, båtar, hus och gungor, så se till att det är stabila, välförankrade i väggar och tak och tål barn. Är de sen lättstädade så underlättar det oerhört, för barn har ofta ofta picknick , vare sig vi vuxna gett ok eller inte till det.

 

Kan beställas genom Manorstyle på förfrågan

Barn gillar färg, men alla vill inte ha knallfärger i hela rummet och smaken varierar över tid och rum. Välj en neutral grund, då menar jag inte att du ska måla rummet vitt, för det är en väldigt opraktisk barnfärg. Men en mjuk lugn bas som kan kombineras med olika färger, grå, brun och grön toner är bra för de fungerar med allt, så en ljusvarmgrå, en lätt latte eller en blek vårgrön färg är en bra bas. Sen kan du ha alla regnbågens färger eller bara en enda nyans mot det. Det kan vara klokt att tänka så här för att det ska bli en mer sammanhållen het i rummet. Välj en grundfärg, den köper du saker i om det finns i den färgen, finns det inte i den, då tar du vad som helts annat. På så sätt kommer det mesta vara i grundfärgen, men det kommer även finnas andra färger.

Vimplar är ett utmärkt sätta att få in färger eller hålla samman en barnkammare med

Frågar jag mina barn vilken som är favorit färgen så håller den ena stenhårt på en färg och den andra byter varje dag, men med ett grundtema och 200 brott mot den så blir det inte helt fel i alla fall.

 En sådan här är nog mångas dröm

När de växer ur spjälsängen, vilket de normalt inte gör förrän de fyllt 5, om man monterar bort spjälorna på en kortsida eller har en säng som man kan ta bort en sida på så kan spjälsängen hänga med länge. Då kommer funderingen vad ska vi skaffa nu. Till min irritation finns det dels juniorsängar, dels halvhöga sängar, dels våningssängar så får barnen bestämma byter vi säng varje vecka. Ja jag erkänner, jag är väl inte jätte irriterad på det, men fanns det bara en modell vore det mycket enklare. De flesta junior eller växa sängar är 75-80 cm breda och kan bli 180-190cm långa, men vem på 180cm vill sova i en 75 cm bred säng? De gamla antika utdragssängarna är ofta 90cm breda och 2-2,1m långa och passar bättre. Tyvärr är de ju ofta med runda kanter, höga så att barn behöver en pall för att komma i och ur och kan ha riktigt udda mått som 92cm bredd, eller 86. Det gjorde ju inget när man handsydde madrasserna, men nu mera när allt produceras i massor efter standard mått blir det knepigare. Men bara för att du nu hittar en säng med udda mått, så behöver det inte vara ett problem, det finns företag i Svergie som gör måttbeställda madrasser av alla modeller till helt normala priser, för husvagnar har också udda mått. Princessbädden och Svenska Dynor AB är exempel på sådana företag.

Så här kunde sängarna se ut på 1890-talet tyvärr var den här inte justerbar på längden

Just nu jobbar jag på att få fram en juniorsäng med måtten 1*1-1-*2 meter, dvs som är 1 meter bred och i minsta läge 1 meter lång och i max läge 1 meter bred och 2 meter läng, dvs en säng man kan ha hela livet. Eller en säng som kan fungera både till små barn och vuxna och på så sätt fungera i ett hem hela livet oavsett det är i barnkammaren eller gästrummet, men den är ännu så länge på ritningsstadie och kommer att byggas i England så den blir inte billig, men håller den hela livet så kanske den kan vara värd det?

 Istället för en dyr special designad moln lampa kanske den gamla kan få nya kläder

Något annat som är viktigt i barn rum är lampor, för det behöver många olika sorters ljus, lekljus en mörk november morgon, läsa sagor ljus, lampa i kojan ljus (ficklampor är bäst till det) natt ljus, så att man hittar till toa och som skrämmer eventuella spöken, och mys ljus. Oömma lampor, som är lätta att byta glödlampa i och som ger mjukt sken är att rekommendera.

Något som jag själv tycker vi utnyttjar alldeles för lite är taket, då menar jag t.ex. att traditionellt har vi mycket tråkiga vita tak. Men att ett ljusblått med moln, eller en gigantisk sol är mycket roligare. Nu mera finns det ju klister dekorer man kan sätta dit och ta bort efter tycke och smak som kan få liva upp våra tråkiga vita tak.

 

Jag inser att jag kan hålla på rätt länge med att skriva om just barnkammaren, så jag bryter här för att fortsätta nästa vecka! Ha det gott go vänner…

Martin

 

Kategorier: Skriv en kommentar

Fredag den 23 Mars 2012, kl 09:00

Lite brittiska påskrecept har jag utlovat. Vi börjar med det mest komplicerade, Simnel Cake, på svenska blir det väl påsktårta:

Engelsk påsktårta
Simnel Cake

4,5-5 dl mjöl
4,5-5 dl socker
4 ägg
100g smör
En nypa salt
4,5 dl vinbärs sylt
4 dl russin
1 dl sukat eller blandade kanderade fruktskal
2 dlflagad mandel
2 dl coctailbär
0,4 tsk kanel, 0,4 tsk kardemumma, 0,2 tsk ingefära eller muskot (1 tsk pepparkakskryddor går också bra)
Rivet skal av en halv citron
Mandelessens/arom
Halv tesked bakpulver
1 dl mjölk
Mandelmassa för insidan av kakan (recept nedan eller färdig köpt)
1 dl socker
1 dl florsocker
3 dl skållad, skalad mald mandel
Mandelessens/arom
1 stort ägg 
En smord och bröad ca 25 cm i diameter stor kakform

Mandelmassa för utsidan av kakan
4 koppar florsocker
1 dl socker
2,5 koppar mald mandel
3 ägg
Mandelessens/arom
1 msk rom

Detta är en komplicerad kaka, så vi tar det i etapper.

Steg ett: Gör mandelmassa.

Blanda samman socker med malen mandel, tillsätt några droppar mandelessens och tillräckligt med (det räcker ofta med droppar) ägg för att göra blandningen till en mjuk pasta.
Lägg undan en bit för att göra kulor av senare..
Kvala ut resten till en rundel lika stor som formen.

Steg två: Gör kakan
Ta en stor skål, vispa socker och smör vitt och poröst.
Tillsätt äggen ett i taget med lite av mjölet och blanda tills blandningen har en fast och jämn konsistens.
Rör i resten av mjölet, en nypa salt, frukt, det mesta av den flagade mandeln, bakpurlver och mjölk. Blanda väl.
Lägg hälften av blandningen i kakformen, lägg där efter ett lager av mandelmassan ovanpå smetenen. Häll den övriga kaksmeten ovanpå mandelmassa.
Grädda i ugnen i 150 ° C i cirka fyra timmar - det varierar från ugn till ugn, kontrollera det regelbundet. Prova med en sticka om smeten fortfarande är klibbig, den skall vara torr och inte fastna.
Ta ut kakan ur ugnen och låt helt svalna.

Etapp tre: Dekorera kakan

Medan kakan svalnar gör vi mandelmassan för dekorationen av kakan.

Blanda samman socker och mandel, tillsätt sedan långsamt de vispade äggen, vispa länge och väl, tills du har en smidig pasta.
När kakan är kall, klär den med mandelmassa, och dekorera med elva mandelmassa bollar.
Pensla toppen av kakan med en vispad gula och sätt i ugnen under grillen tills mandelmassan blir brun.
Låt svalna och dekorera med strössel, marsipanfigurer eller kanderade blommor.

Kategorier: Skriv en kommentar

Onsdag den 21 Mars 2012, kl 12:00

 

Påskägg från manorstyle

Nu står den för dörren, ja jag menar inte bara våren utan det som på något sätt blivit markeringen för vårens ankomst: Påsken! Vår stora mat och godishelg numera, annat var det förr när man skulle begrunda sina synder den helgen… Då gillar jag dagens variant mer! Engelska 1500-tals traditioner liksom gamla svenska traditioner säger att det är nu man ska resa maj stången, det vill säga det som senare blev midsommarstången hos oss. Att maja en stång betyder helt enkelt att klä den i blommor och blad, men för att det ska gå måste det ju finnas blommor och blad, och med det firar man vårens ankomst. Kanske kan man kalla påskriset för en litet försök att tjuvstarta, tar man in det i tid så slår ju bladen ut. Traditionellt är det ju gult som små kycklingar som förknippas med påsk och ägg i massor, ja helt enkelt för att nu började hönsen värpa igen efter vinteruppehållet och de första kycklingarna kläcktes, så nu fanns det ägg i överflöd.

Påskkort från 1800-talets början

Men bor man nu inte på landet och har höns och ligger det en hel massa snö på backen, då är väl varken majstång eller små kycklingarna aktuellt. Fast vår vill man ha ändå, i vart fall inne. Ett bra sätt är ljusa färger, pasteller i olika nyanser är alltid ett bra sätt att få lite vårkänsla inne. Gardiner som är tunna och genomskinliga i blekt gult, blekt varmrosa eller ljust vårgrönt ger en skön färg inne när solen skiner in. Men om jag vill ha vårkänslor även när mörkret lagt sig och regnet öser ner, då är nog pastellfärgade glödlampor enklaste vägen, den ger en mjuk nyans åt vit inredning och ett varmt sken i rummet. Ett annat sätt att göra ett rum mer välkomnande, ombonat och inspirerande är kuddar. Då menar jag inte kuddar i soffan eller på sängen.

Kuddar i stapel

Utan att stapla tre kuddar på varandra på golvet, på en stol, på en bänk etc. Man förvånas över hur några kuddar kan ge en så skön känsla bara genom att ligga där. Mjuka, bulliga och i sköna färger sprider de ett budskap om att här finns det tid att slå sig ner, de minner om picknickar i det gröna och om sköna stunder. Klart värt att prova!

Produkter som kommer in på www.manorstyle under våren

Nästa vecka återkommer jag med lite inspiration till barnkammaren, men dess för innan ska det komma lite brittiska påsk recept så klart!

 

Kategorier: Skriv en kommentar

Tisdag den 13 Mars 2012, kl 09:00

Åker i vårskrud

Crufts har gått av stapeln och St Patrics day är runt hörnet, de brittiska högtiderna avlöser varandra nu i mars. För Crufts är en högtid, Europas största hundutställning, för den som inte är initierad, och i år som många år förr gjordes en sagolik uppvisning med working spaniels och retrivers. Den precision och lydnad, glädje och energi de hundarna uppvisar gör en varm i hela kroppen, oavsett om man gillar hundar, jakt eller inte, det går inte att undgå att se hur kul de hundarna har. St Patrics day är Irlands nationaldag, och den går naturligtvis i grönt. Från topp till tå om du så vill, själv satsar jag nog på en grön oljerock, det är säkrast så här i ömsom sol och värme ömsom regn och rusk som kusten ofta bjuder på.  Grönt är förövrigt en rogivande färg, en färg som är bra att använda i hemmet om du vill att det ska fungera som reträtt plats och en plats för återhämtning. Det är ju lite olika vad man har sitt hem till, en del arbetar där och vill ha energi, andra bara packar om i det, inför nästa resa, men många av oss laddar nog sina batterier där.

Kök i vårgröna färger

Gröna växter, varma gröna nyanser och mjuka material ger mjuka ljud, mjukt ljus och vaggar in kroppen i ett lugn. Jag läste om en kvinna som efter många år av att ha levt i starka färgen en dag gick och köpte en gigantisk hink med ljust grågrön färg och målade om allt. Jag menar verkligen allt som gick att måla. Hon har aldrig mått så bra i hela sitt liv som efter det och hennes barn säger att det hem de fick är det mest underbara som finns. Alla vill komma dit, bara för känslan, lugnet och den värme som det utstrålar. Nu tycker jag inte att alla ska gå hem och måla huset grönt, nej jag trycker nog snarare att alla ska känna efter, vad är det jag behöver när jag ska sova, för att få en bra start på dagen, när jag jobbar osv. Kanske skulle det räcka med ett par knallgula gardiner på jobbet för att få känslan av att solen skiner, även om utsikten är en betongvägg och få energi och lust att jobba. Kanske räcker det med några tavlor på havet i sovrummet för att känna lugnet, eller en lampa med riktigt orange sken i köket för att vakan mjukt?

Vår grön mugg

Ta dig tid och känn efter, vad behöver du för att må bra? Troligen är det inte en massa dyra och stora saker, oftast är det ju sol och vårvärme som ger oss hopp och inspiration, stark sol och knalliga färger som ger oss styrka att genomföra, höstens varma färger som får oss att reflektera och fundera och svala, mörkare lite dovare toner som ger oss lugn att vända oss inåt och känna efter. Det du behöver vet bara du. Ta dig tid att känna efter och fundera innan du sätter fart med alla vårens projekt!

 

Ha det gott go vänner!

Kategorier: Skriv en kommentar

Onsdag den 7 Mars 2012, kl 08:00

 

Ett privat bibliotek

När jag ska inreda ett rum för någon så vill jag gärna veta lite om personen, dess vanor och vad den gillar, för hur vackert det än kan se ut när det är klart så spelar det ingen roll om inte personen trivs i rummet. Om jag nu ska inreda ett bibliotek eller en läshörna så vill jag gärna ha svar på följande frågor innan jag börjar:

-Vad läser du?

-När läser du?

-Var brukar du sitta?

-Vill du vara ostörd?

-Sitter du länge?

-Tar du pauser?

-Vad gör du i pauserna?

-Läser du flera böcker samtidigt?

-Läser du om böckerna?

-Äter du när du läser?

Har jag svar på de här frågorna så har jag ett grepp om vilket ljus, om det behövs en yta för att kunna skriva anteckningar, möbler, förvaring och eventuella andra behov. Det är stor skillnad på en läshörna för en student, för en modellbyggare och för en person som läser deckare. Behovet och möjligheten att kunna lägga upp en hel trave med böcker och att kunna byta sitt ställning är stort för studenten men minimalt för deckar-läsaren. Belysningen för den som läser vi olika tider på dygnet ställer större krav än för den som bara läser en stund på kvällen, liksom kravet få möbeln man ska sitta i beror på hur länge man sitter och hur man helst sitter. I vilken ställning man trivs helt enkelt, men fötterna under sig, på en fotpall, halvliggande eller rakt upp och ner på en stol, vissa läser ju helst liggande på mage. Vill man ha ljud omkring sig, kanske musik eller vill man ha ett helt tyst rum? Ett tyst rum kräver ljuddämpande textilier och en tjock matta som suger upp både in i från rummet som utifrån, kanske vill man kunna låsa om sig, eller i vilket fall kunna skärma av sig från resten av familjen.

Privat bibliotek i mer normal storlek

En pocket roman slukare behöver inte samma tillgång till praktisk förvaring som en person som läser många fakta böcker och tar fram dem om och om igen. Är det gamla och känsliga böcker behövs både damm och ljusskydd. Vissa samlar böcker för att de är vackra, och då vill man kunna ställa dem så att man kan njuta av deras skönhet, liksom det finns böcker som man gärna läser men inte vill visa upp när de är tejpade och börjar falla isär.

Sen den där detaljen, om man äter, då måste det finnas en yta avsedd för sådant som kan ge fläckar på böcker och lite våtservetter, så att man slipper alla kladdiga fläckar om man nu inte är vansinnigt förtjust i lite marmelad på sidorna.

 Biblioteksstol från Manorstyle.se

Jag rekommenderar bara öppna hyllor om du vill visa upp dina böcker, det är svårt att få det att se snyggt ut helt enkelt och är svårstädat. Bokhyllor med sidor och dörrar är mycket lättare att få till. Böcker är ju sällan lik varandra vare sig till färg eller form och då är det bra om bokhyllan kan fungera som ramen som håller ihop det hela. Att klä in böcker i ett omslag av tapet eller tyg kan göra att böcker som egentligen inte alls hör ihop får en gemensam närmare och gör sig på ett helt annat sätt i bokhyllan. Man kan klä efter tema eller bokstav och på så få en kategorisering på samma gång.

Det krävs för alla läsare minst två typer av ljussättning i rummet, allmän belysning som gör att ser att gå och stå i rummet, städbelysning, som gör det så ljust att man kan städa i rummet även om det är mörkt ute och punkt belysning, i detta fall så att jag ett hittar bland mina böcker och två ser att läsa. Tänk på att en bra läslampa kan riktas så att du kan läsa även den minsta och svåraste av texter.

 Vacker bokhylla för läshörnan från www.manorstyle.se

Så en läshörna kan bli allt från en fåtölj med en liten lampa, till ett rum med tre olika sorters fåtöljer, skrivbord, fika bord och bokhyllor från golv till tak. Det beror på vem som ska ha det och vad man gör där. För den som alltid läser i sängen, så vill jag ge ett gott råd, att göra en läshörna hjälper inte, det är i alla fall i sängen du läser ;)

Ha det gott go vänner och lycka till med ert stylande, och som alltid skicka gärna en bild på ditt projekt, färdigt eller ofärdigt det är lika kul att följa dem ändå! 

 

Kategorier: Skriv en kommentar

Torsdag den 1 Mars 2012, kl 13:00

Klassiskt vaniljgult kök

Jag fick en fråga här om dagen som gäller kök. En vän tänkte göra om i sitt kök, och då menar jag inte bygga nytt utan göra om. Det är färg och tyg som ska ändras, inte planlösningen. Många av oss sitter nog med vita släta köksluckor som var så fint i butiken, men som med barn, djur, livet eller vad man nu ska kalla det kommer i mellan förvandlar dem till mer stänk-tapets färgade med grådaskig nederkant. Så vad gör man då? Min vän har förälskat sig i två varianter, dels klassikt vaniljgult och dels Indiskas sprakande färgkombinationer som känns så härligt somriga, och på något sätt skall vi få de två att mötas.

Klassikt vaniljgult säger ni, vad är klassiskt med ett gult kök? Jo utanför Sverige är nog vaniljgula kök de vanligaste när man pratar lantstil. Till det har man ofta svart eller mörk grå marmor i skivorna, mässingskranar och ett mörkt trä golv om inte ett mörkt stengolv. Väldigt osvenskt, men klassiskt. Vaniljgult är praktiskt, dels är det ljust och varmt som färg i sig själv, dels är det smutsvänligt. Mörka marmorskivor valde man för att de stod emot i många år, kök var ju inget man byggde om utan något man byggde och hade. Mörka golv var för att de skulle klara skrubbande och skurande utan att bli mörkare och mörkare för varje år, de var helt enkelt smutsvänliga. Lyxar man till det idag med golvvärme och skön belysning så blir det ett drömkök för många.

Kök i vaniljgult

Nu är just det här ett kök utan vare sig stengolv eller marmorskivor men det har mörka träskivor. I ett kök där en matgrupp fårplats och som har mörk grå skivor eller grått golv, skulle jag välja att måla matgruppen ljust grå, för att ta upp de svarta pigmenten men i samma typ av färg som skåpluckornas vaniljgula. Blir luckorna matta i färgen, ja då får möblerna vara matt ljusgrå, väljer jag högblanka luckor, ja då får möblerna också en högblank färg. Väggen i ett sådant kök skulle jag låta bli någon eller några nyanser ljusare än skåpluckorna, så att luckorna inte smälter in i väggen, utan träder fram lite. Är golvet eller bänksskivorna mörkt bruna, eller bruna så skulle jag låta måla möblerna i en ljus brun/nougat nyans, för att ta upp de bruna pigmenten. Men vad hände med de där starka härligt somriga färgerna då? Jo är jag inte säker på att jag kommer vilja ha dem i höst när vinden viner, eller till jul ihop med jultomtarna så skulle jag välja att placera dem som accenter. Gardiner, servetter, stolsdynor, en duk, som tyg i ett vitrinskåp, so bakgrund i en tavelram och varför inte klä lite burkar och askar i dem och använda som blomkrukor och förvaring. Skulle jag inse att det här verkligen är min grej, året om, ja då kan jag satsa på en fondtapet eller klä in ett skåp med de färgerna. Om jag nu inser att oh nej, de här färgerna var fina på Indiska men inte i mitt hus, jag trivs inte med dem, ja då kan naturfärgat linne, svart/vitt rutigt eller brunt/vitt rutigt vara en nedtonad med effektfull accent. Vad jag inte skulle rekommendera är att köra vaniljsgult rakt igenom, jo möjligen om köksbänkar och golv är vita, så skulle gult i olika nyanser mot krispigt vitt kunna vara läckert, men annars har det en tendens att bli vaniljsås av alltsammans. Det blir konturlöst och allt blir till en och samma massa om allt har samma nyans, så visst gärna gult i olika nyanser från mörk senap till blekaste äggskals, men inte en och samma nyans hela vägen. Så vad du nu än funderar på att göra om nu när vårsolen inspirerar till att göra nytt och göra om, ska du prova något helt nytt, prova det på saker som du lätt kan byta ut och som inte kostar skjortan, innan du går på stora fasta ytor!

Glad mars på Dig!

Och varmt välkommen att kika på våra påsk och vårprodukter på 

www.manorstyle.se

Påskägg från manorstyle

Kategorier: Skriv en kommentar


Senaste inlägg

Arkiv

Kategorier