Blogga på DinStartsida.se
TIPS!
Skapa en blogg - Rapportera - Nästa blogg 
Torsdag den 26 April 2012, kl 07:00

Ibland kliar man sig i huvudet och undrar om den verkligen existerar, den snygga och praktiska lösningen för just min hall. Hallar är antingen, och mest ofta ett litet ynkligt rum försett med en massa dörrar. Eller så är de långa och smala alternativt stora med en massa dörrar, rätt ovanligt men det finns även den varianten. Hallar har sällan plats för just det man skulle behöva, nämligen fyra garderober att stoppa in allt i, utan de har ofta bara utrymme för en halv garderob om ens det! I de flesta finns det en hatthylla försedd med tre fyra krokar och även om du skulle tvinga hela släkten att konstant gå klädd i svart så skulle det knappast se prydligt ut när den är fylld till bristningsgränsen av kläder. En hall ska fylla många olika funktioner, den ska vara välkomnande, den ska vara det första som möter dina gäster, men den ska också ta emot leriga skor från trädgårdslandet, barn från geggamojjan och en regnvåt hund. Där ska finnas möjligheter att både hänga av sig regnkläder och finkappan, får få har två entréer och en hall för var och en av dessa ytterligheter.

Jag brukar rekommendera att man börjar med att ta bort en eventuella hatthyllan och se om man inte kan hitta en garderob eller ett högt skåp som kan få stjäla den platsen. Har den dessutom lådor nedåt så kan dessa förses med ett lager av plast, tex sådan man lägger i kökslådor och sån kan även våta skor förvaras där. Skjutdörrar är optimalt, men ett draperi är mer funktionellt än en öppen överbelamrad hatthylla. En byrå med massor av små lådor eller en bänk med sådant är ovärderligt, för nycklar, vantar, reflexer, tömmande av fickor med mera. Kan man dessutom både sitta på den och förvara saker i den, ja då kan man ju slå två flugor i en smäll och har någon stans att ta vägen när man ska ta på sig skorna eller väntar. Nu löser ju inte detta problemen med skorna från trädgårdslandet, men har man tur så hör en av dörrarna i hallen till en toalett, och då kan man ju lägga in en dörrmatta där man kan ställa skorna efter att man sköljt av dem, tills de torkat. Geggamojje barnen, ja enklast är att klä av den utanfördörren och sen ta hela alltet till badrum respektive tvättstuga. Kanske kan man placera en tunna/tvätt korg för just detta på förstubron om det upprepas ofta och investera i en extra omgång regnkläder, det blir i vart fall billigare än att bygga om hallen och installera högtrycks tvätt, vilket annars är ett bra sätt att bli av med geggamojja på. Skämt å sido, spå brukar geggamojje perioden vara övergående. Blöta hundar är dock kroniskt om hund ingår i hushållet, en lösning är att från och med idag drilla hunden i att var gång den kommer innan för dörren, så ska tassarna torkas, oavsett vädret. Dels gör det hunden van vid hanteringen, dels så sitter det alltid grus i tassarna oavsett om det är blött eller torrt ute, så den spar en hel del damsugning även soliga dagar.

Men nu har jag ställt in en garderob, eller kanske till och med en hel hög med sådana, och alla saker har fått sin plats, men det ser så fel ut i alla fall. Ett sätt att göra ett rum enhetligt, ’ven o det består av en massa dörrar, är att hålla det i en och samma färg till exempel. Mörkbrunt golv, beige bruna väggar, mellan bruna möbler, mörka tavelramar och foton/motiv i bruntoner. Man kan också för söka få fram en viss stämning, som gryning, sommar, värme, glädje. En glädje spridande hall kan t.ex. ha turkosaväggar med fågel motiv och rosa blommor, mörkare turkosa möbler, rosa tavelramar och vita lister och en tjock turkos matta på golvet. Gryning kan vara att man går från blekt gult till klart gult i ena änden av rummet, t.ex. från golv till tak eller från dörr till dörr. Tänk på att det är mer färgerna än inredningsdetaljerna som håller ihop ett rum, för även om all detaljer är marint inspirerade så blir det inte en marin hall om färgerna far åt alla håll. Går där emot alla inredningsdetaljerna åt tex blått, ja då är det lättare att få känslan av ett marint tema även om sakerna egentligen har mycket lite med båtliv att göra. Själv längtar jag efter en hall med mörkt brunt golv, mjukt ljust matt grå väggar, mörka bruna tavelramar, motiv som går från djupaste purpur till blekaste rosa och en tjock, grå yllematta att borra ner tårna i. Listerna i rummet ska ha samma färger som möblerna, så om möblerna är mörkt grå, bruna eller vita spelar ingen roll, bara listerna tar upp färgen. Känslan ska vara söndags promenad på frusen grusväg med nedåtgående sol och frost i träden.  Hur ser din dröm hall ut?

Kategorier: Skriv en kommentar

Fredag den 20 April 2012, kl 10:00

Svart soffa i lantlig miljö

En del tycker att svart är en svår färg att inreda med, problemet uppstår oftast när partnern bara älskar svart och inte kan tänka sig något annat, består sen halva möblemanget av just svarta möbler, ja då har man oftast inget att välja på. Tyvärr är ofta svarta möbler raka, kantiga och blanka, och vill man inte ha en rak, kantig och högblank inredning har man en lite större utmaning. Men även en soffa i svart skinn och krom kan bli lantlig i rätt miljö, man får bara ta i lite mer med detaljerna runt omkring.

Antik biosalong i moderns tapping

Om vi tänker oss den mest moderna soffan med inbyggda högtalare och vibrationer i sitsen för att förstärka bioeffekten, så är den så långt från en 1800-tals mangårdsbyggnad på engelska landsbygden man kan komma i mångas ögon. Men tänk så här, en teknikintresserad person på 1800-talet hade gladeligen kastat sig över just en sådan möbel, om han visste att den var hållbar, bestående och skulle vara till nytta för framtida generationer, för något konservativa var de redan på den tiden. Ser man soffan som just en sådan möbel, ja då kan den smälta in. Rummet som sådant bör vara anpassat för just användningen, i detta fall är risken stor att rummet används mer till filmtittande än till umgänge, därför krävs mycket textilier som ger mjukare ljud och ljuddämpar utåt. Det får gärna vara lite mörkare med stämningsbelysning, naturligtvis måste det gå att göra rummet så upplyst att det går att städa och hålla snyggt och även använda det till annat. Men tänk tidigt biograf, sammet, mjuka mattor, fransar, kandelaber och champagne. Ett exklusivt herrum eller en stumfilmsbiosalong, det ena lantligt det andra gammalt i stilen.

 Modern soffa o litet rött hus med vita knutar

Har vi nu en exklusiv italiensk design soffa i triangelformer som ska smälta in i en lite röd stuga på landet, ja då blir det ännu knepigare. Något som jag ofta ser som användbart är svart och vit rutiga textilier, antingen i små gingham rutor eller i lite större, just att det är rutigt ger en lantlig känsla. Ös soffan full med kuddar i olika rutiga storlekar. Rutiga hissgardiner eller tjocka fodrade gardinerlängder. En skomakarlampa i fönstret och mängder med torkade rosor och en spetsduk över bordet. Ta upp den svarta färgen i mattor, ramar, lyktor, ljusstakar och andra detaljer, men låt dem gärna har en liten sliten yta. Med väggar i pärlspont, med speglar skapade i tapeten eller en rutig tapet, så kommer ingen se den hårda kontrasten mellan det moderna och det lantliga.

Kyrkor har ofta en mix av antikt och moderna raka linjer, en plats att insupa inspiration kanske?

Den sista varianten är att helt enkelt spela på brytningen, blanda blanka svarta möbler med en annan enhetlig stil, tex vita shabby antika, ge och ta, för varje gammal sak som kommer in, skall en modern motsats finnas. En gammal matta ska mötas av en modern tavla, en modern kudde ska ha sin motsvarighet i en gammaldags virkad pläd osv.

 

Med hopp om att ha inspirerat till lite lösningar utan att hela möblemanget behövde bytas ut, önskar jag en trevlig helg

Martin

Kategorier: Skriv en kommentar

Onsdag den 11 April 2012, kl 13:00

Trädgårdsbark är ett alternativ om man inte vill ha gräsmatta

När jag skriver detta är det 5 grader varmt ute, regnet strilar ner och himlen är bly grå, så långt från grävande i trädgården man kan komma. Man kan inte ens tänka sig att en enda vårlök skulle vilja kika ut i det här vädret, men sitter man inne med frökataloger och kataloger på växthus, ja då kan man drömma sig bort. När det gäller trädgård så kommer jag inte prata möbler, för det är en liten, liten detalj i det hela. Det viktiga för mig är vad du gör i din trådgård. Vad gör du och vad vill du göra, för det kan vara två helt skilda saker. Älskar du att köra gräsklipparen fram och åter, skapa linjer och mönster och känner en meditativ känsla när du gör det, ja då är det givet, det ska in så mycket gräs det bara går på din tomt oavsett storlek. Sen skaffar du en gräsklippare som gör att det tar precis lagom lång tid för att den rätta känslan ska infinna sig. Spelar du hellre fotboll än klipper gräs, ja då kanske grus eller konstgräs är ett bättre alternativ. Det är inte så vanligt i Sverige, men ack så lättskött och användbart. Vill du ägna timmar åt att gräva i myllan, rensa ogräs och känna hur det växer och spirar, då är det absolut viktigt att se till att det finns plats för odling.

Konstgräs kan bli väldigt väldigt snyggt som här!

Sen kommer det svåra, för även om jag nu drömmer om att odla och gräva så måste jag se till den krassa verkligheten. Gör jag verkligen det här och prioriterar jag det högt eller är det bara en dröm. Om jag inte rensat en enda rabatt hitintills, så kanske det räcker med en liten liten en till att börja med, istället för att vända upp och ner på hela trädgården bara för att inse att det aldrig fanns tid till rabatterna. Även om jag vill odla mina egna tomater, så kanske inte ett stort växthus är det jag behöver utan det räcker med ett litet ett som står på ett bord. Är det grillfester jag vill ha, och inte rabatter, ja då kanske sten, sand och urnor med växter i är min trädgård. Räkna med att det kommer ta mer tid och ansträngning i anspråk än du kan inbilla dig!

 Mjukt, elastiskt och underhålls fritt är gummi mattor som finns i tre olika färger

Innan du nu ger dig i kast med planeringen av träd sorter och frön, läs på, ta reda på vad som trivs i mitt klimat, i min jord, hur man bygger, när man ska skörda, vilken är intensivaste tillväxtperioden? Kommer jag behöva bygghjälp, bygglov för en ny altan eller ett stort växthus, behövs vattenanordning, vill jag bygga vattenfall, vad krävs för att pumpen ska överleva vintern, vart ska urnorna vinterförvaras eller finns det de som kan stå ute året om, hur klarar växterna det? Gör en årsplan, hur ser det ut i november, vad ska göras, måste fröna sättas inne redan i januari kanske. Ju mer du vet desto lättare blir det att få det som du vill ha det, och i dagens internet värld kan man hitta info om det mesta annars finns det böcker om precis allt som man kan göra i en trädgård. Och ja det finns trädgårdar som blommar, är gröna och som inte kräver en massa rensande, de tar sin tid att anlägga, de kräver också skötsel och de kanske inte ser ut som du tror, men de finns. Fundera på om du kanske ska börja i liten skala, med en liten del av trädgården, skapa ett rum i den för just den aktiviteten.

 Grus och trä är användbara och fina material i trädgården

De flesta av oss gör nog lite av varje i sin trädgård, solar lite, badar lite, grillar lite, klipper lite gräs, rensar lite. Frågan är om du verkligen vill det?  Vad vill du göra mest? Lägg krutet på det du gör helst, är det badar, ja ge då plats åt vatten passionen och se till att det andra tar minst tid. Fiberduk, stenmjöl och salt gör att ogräs inte kommer upp där man inte vill ha det och saltar man regelbundet slipper man det på oönskade platser. Ja man slipper all annan växtlighet med, men det är mindre miljöovänligt som bekämpningsmedel. Med sten och grus kommer man långt om man inte vill klippa gräs, men det finns gummimattor, konstgräs och fiber sand om man vill ha variation i trädgården men inte gräs.

Så fram med katalogerna, papper och penna och gör 

Kategorier: Skriv en kommentar

Onsdag den 4 April 2012, kl 09:00

Baloon vägg bild

Ofta när vi tänker barnkammare så tänker vi att barn gillar kojor, starka färger och kryp in. När vi såg kompisars myshörnor, loftsängar och rum tänkte nog många tanken att så skulle jag vilja ha haft det och när vi kommer så långt som till att inreda till våra egna barn vill många förverkliga dessa drömmar. Sambon suktade tydligen efter ett rum på IKEA där man satt upp speglar, en stång för baletträning och hängt ett par balett skor på. Jag lovar att våra barn inte haft en aning om vad man ska använda vare sig speglarna eller stången till trots att de gått på balett. Mys kojan man gjorde var rätt poänglös, efter som de helt byggde en egen i köket. Ribbstolen var kul i ca 5 minuter, det enda som verkligen uppskattats av barnen var en gunga, när denna råkade hamna i dörröppningen till vardagsrummet. Det vill säga alla vuxna var tillgängliga för att knuffa på dagarna i ända. Barn leker där alla i familjen tillbringar mycket tid, de vill i vart fall de första fem åren vara mitt i centrum för alla händelser. Deras fantasi har inga gränser, det är bättre med fem krokar i taket och ett lakan än en utsågad koja eller myshörna under en loftsäng. Tänk öppna ytor, högt och lågt och utnyttja rummet på alla ledder. Visst de når kanske inte till högsta hyllan, men det betyder inte att de inte uppskattar att den finns där. Den kan dölja hemligheter, där kan lianerna fästas och skatter gömmas. Rummet behöver inte vara stort, hellre lite med kvalitet än mycket som går sönder. De flesta barn tror faktiskt att julklappar och födelsedagspresenter betyder 1 present, och låt dem tro det , ta inte det ifrån dem. Att drömma, längta och sukta efter något är minst lika kul som när man verkligen får det, låt dem få drömma, längta och sukta efter. För ofta är drömmen så mycket bättre än verkligheten. Eller som när lill-tjejen efter att ha lekt hos kompisen som hade ett leksaksstrykjärn, strök precis allt med klossar. Tror du hon blev glad för strykjärnet hon fick, nej det var ju själva drömmen om strykjärnet som var det härliga.

Trädkolja tavla från Belle & Boo

Hur använder man då det i inredningen av en barnkammare?

Jo kuddar, filtar, rep, snören och stolar, bord och fåtöljer är användbara. Välj modeller som antingen inte vippar eller som de kan släpa runt själva. Bokhyllor används ofta som både klätterställning, dockskåp, startbana och koja, välj stadiga, lite rymliga och förankra dem hårt i väggar och tak/golv. Välj gärna golv som tål att bli blöta, inte repas och överlever slitage, för barn använder sina rum. Vare sig de är 15 och tränar dans eller karate i det eller är fem och kör cykel i det. Det viktiga med ett bord är inte att det är stort, utan att det är stadigt och kan fungera både att klättra på och leka under. Om ni visste hur många planer som smitts under bord eller hur många skattkartor som skapats på dem, så skulle det nog finnas fler bord i världen. Pallar är underskattade, lätta att bära, flytta och användbara till många saker, som både bilar, hus och att sätta kompisar på.

Inredning från Belle & Boo

Kassett bandspelare och bra ljud möjligheter är en suverän lösning för små barn, det klarar de av att hantera och de repas inte. Medans lite extra isolering i väggen kan vara himmelskt för föräldrars öron når tonåringen poppar loss. Tänk framtid när du bygger, en lösning för många år. Tänk kvalitet och tänk flexibilitet. Köp hellre få saker av bra kvalitet och sälj dem och ersätt med något annat när barnet växer än att köpa en hel lösning med möbler som skall fungera bara en stund. Varför det då, jo bör de billiga sakerna för stunden blir ofta dyra, de går inte att sälja, går ofta sönder och reservdelar är omöjliga att få tag på för de fanns bara just då och sen tillverkas de inte. Tyg är lätt att byta ur, gardiner, kuddar, överkast och mattor, de går att sy om, sälja och behöver inte vara dyra, medan billiga möbler ofta får lov att bli ved efter något år. Variera det som är billigt att byta ut, som bilder, tavlor, textilier, och låt golv, tak väggar och möbler vara i material som kan slipas ner, målas om eller säljas, det blir billigast och roligast i längden.

Med hopp om att har varit till någon hjälp önskar jag er alla en riktigt Glad Påsk

Martin

Kategorier: Skriv en kommentar


Senaste inlägg

Arkiv

Kategorier