Blogga på DinStartsida.se
TIPS!
Skapa en blogg - Rapportera - Nästa blogg 
Torsdag den 31 Maj 2012, kl 08:00

Just skinn och läder är väldigt djur och barnvänligt

Ska ett hem vara hund och barn vänligt så börja från grunden. Golv som ska tåla bobby car och hundklor måste vara hårda, antingen laminat eller trä. Jo då vi har provat grangolv, slipbart, målat med betongfärg och 4 lager lack, och det tog i alla fall 2 veckor innan man kunde se en stig på det. Vi har även provat lackat naturfärgat furugolv och det krävs inte ens en hund för att man efter två veckor ska börja se hack och repor i golvet, för att inte tala om allt som fastnar i de reporna. Nej, slipbart och minst ek som hårdhetsgrad, välj ett medel mörkt, inte riktigt mörkt inte riktigt ljust, utan ett som är lätt smuts och slittåligt i nyans. Väljer du klinker, ta en mellan mörk fog och måttligt melerade och inte helt ljusa plattor, annars lär du ligga och skura fog, ofta. Man kan väl säga att jag talar av erfarenhet även i det fallet, visst det var jätte snygg med de ljusa och mörka plattorna mot varandra och den blekt grå fogen när vi la in det i hallen, men när men efter ett tag trotts matta har en motorväg som färgats lite mörkare efter skor, lera och sand och hur man än skurar inser att de där 4 mellan mörka plattorna är de enda som ser rena ut, ja då biter man sig lite lätt i tungan. Lägg pengar på golvet, inte för att det ska vara vansinnigt snyggt, utan för att det ska tåla att slitas på, annars är faktiskt en vanlig plastmatta tåligare än ett mjukt trä eller tunt laminatgolv, de är dessutom lättstädade och stål väta.

En del golv slits snyggt, andra inte

Väggarna upp till 1 meters höjd får gärna ha en nyans som inte är vit, om du inte vill se varenda fingeravtryck och torka dagligen. Bröstpanel, en lite mörkare nyans nedåt eller färger som är lätt brutna med en svagt beige eller grå ton, oavsett bas fungerar utmärkt. Dimmiga nyanser överhuvudtaget brukar gå bra. Jo då vi fick gå så långt när vår en spanielpojke konstant slogsönder svansen och stänkte blod längs sin framfart att panelen fick bli vinröd, det var den enda som inte missfärgades när man torkade av den av just blod färgen. Vi provade med dalablått först, men det blev fläckar som inte gick att tvätta bort även på den. Trä som är helt naturligt är bra, bara lacka eller vaxa dem så att de blir lättstädade. Det fina med rent trä att det alltid går att slipa och fylla i med lack, bets eller vax så att det ser nytt ut. Jo bröstpanel måste ju inte vara spontad, det kan ju vara hela skivor med ramverk i lite elegantare stil, om man nu inte gillar svensk bondromantik. När det gäller socklar och lister, våga prova något annat än vitt! Det är en rätt opraktisk färg vag gäller små barns händer som kommer från målar lådan eller har grävt i sanden, och små barn har inte alltid bästa balansen utan håller sig i dörrkarmar och väggar, och då sprider sig färgen. Ta listen en nyans ljusare eller mörkare än golvet eller väggen beroende på om du vill få rummet större till ytan (följ då golvets färg) eller högre i rymd, (följ då väggens färg). Nu mera finns ju antikbetsfärger och vaxer som man kan stryka över tex redan målade vita lister, så att de får en lite bruntonad ojämn färg, mycket praktiskt och snyggt.

 Eller bröstpaneler är praktiskt

Paneler måste inte vara vita

Varför inte göra panelen i MDF istället för råspont?

Möbler då? Sama sak här, välj möbler av genuint trä som är hårt, så att det tål att torkas, skuras och tvättas. En hund eller ett litet barn och en stol kan tillsammans skapa något som kräver regelbunden avskurning, är den då vitmålad i ett mjukt träslag, ja då har du rätt snart en stol med träfärgade ben eller i vart fall en som är hårt repad efter stålull. Skinn och läder är utmärkt i kombination med trä, tvättas enklast av med glycerintvål som du köper för under 50-lappen i hästsportbutiken, Ta en lätt fuktad svamp, gnugga upp ett lödder, tvätta rent och låt torka. Skölj inte av! Borsta bort eventuella vita spår med en frotté handduk. Du har då både gjort rent och vårdat lädret på samma gång, eftersom glycerinet återfuktar och vårdar lädret. Mer behövs inte för att sköta det på allra bästa sätt. Annars rekommenderar jag naturmaterial, ull, lin och mixer med dessa och syntet material är hållbara, slittåliga och fläcktåliga. Ull i sig är naturligt smutsavstötande och tvättar man det inte utan borstar och vädrar, ja då biter sig nästan inget fast i ull som inte går att ta bort. Ju mer du tvättar det, desto mindre smutsavstötande är det, för då försvinner det naturliga fettet i ullen, det som skyddar det mot fläckarna. Har man problem med kvalster och behöver få ner kvalsterhalten, då finns det tanninsyra att köpa och spraya möblerna med som man när den torkat dammsuger upp och då har kvalster avföringen neutraliserats. Kvalster allergi är förresten en av de vanligaste allergierna hos hund, så inte minst hundar med allergi mår bra av den typen av behandling av omgivningen. Annars är regelbunden tvätt i över 60 grader det enda som hjälper mot just kvalster.

Mörka nyanser kan ge en helt annan karaktär åt ett rum 

Mattor och textilier ska antingen gå att stoppa i tvättmaskinen eller vara av ren ull så att de blir rena med piskning och borstning om de ska bli bra med barn och hund. Gamla hederliga trasmattor är utmärkta om man vill ha en bondromantisk stil då de tål hårt slitage och skurande. Lin är bra då det håller även för slitage i vått tillstånd, även om det blir blött eller fuktigt så blir det inte ömtåligt, vilket man kan tänka på om man ska klä om hundbädden eller vill ha textiler som kan tvättas ofta, ofta utan att ta stryk. Vist lin skrynklar, men om man skrynklar det redan från början genom tex torktumling, ja då kan det bli oerhört snyggt.

Linne gör sig faktiskt riktigt riktigt bra i skrynklad variant

Drömmen för de flesta hundägare har jag insett är ett rum som är helkaklat, har dusch och golvvärme och som hunden vill vara i. Det där sista gör oftast att just badrummet är uteslutet. För hundar vill inte vara i badrummet, för ett badrum saknar ofta fönster, har det fönster så gör vi det in och där med utsyns skyddat och hundar vill ha överblick. En kaklad nisch i ett fönster med värmeslingor, alltså varmt, dragfritt och med överblick, då kan du lyckas skapa ett rum för blöta grusiga hundar där de faktiskt vill vara i väntan på att blir torra och husvänliga igen.

Ja kanske inte det optimala för en blöt hund, men för hunden som vill ha koll så är det rätt okej

En annan sak som kan vara värd att tänka på om man har djur är att hur snyggt man än tycker att det är med öppna hyllor, så vete katten om de uppväger att man måste diska allt innan man använder det. För det blir damm och hår efter djur, efter en kanin med spån i buren blir det mycket spån i luften jag lovar och så kul är det inte att diska allt både före och efter användning. Draperier och dörrar är väldigt bra för att förhindra just det.

Har du fler tips och idéer för just hund och barnvänliga hem, tipsa mig gärna för vi är många som vill ha praktiska, funktionella och ändå fräscha hem!

Kategorier: 1 kommentar

Torsdag den 24 Maj 2012, kl 15:00

 

Cottage looken kan bli otroligt snygg mot svagt blå nyanser
Istället för att som de flesta måla allt i vitt, så får du en otroligt somrigt fräsh effekt med ljusa blå toner.
Bryter man sen av det ljusa blå med sirligt vårgrönt, ja då befinner du dig snabbt i känslan av en vacker vitsipps backe mot en klarblå himmel.
det behövs inte mer än en enda vägg
Det behövs inte mer än en enda vägg som bruter av mot allt det vita för att få en otroligt härlig effekt av ljust blå nyanser.
Med en lite mörkare blå ton får du det vita ännu vitaare, och olika vita färger smälter samman mot det mörkare blå.
Med grått mot det blå blir det ombonat, lantligt och gammalt i stilen.
Svalkande, fräsht och ombonat, blått kan faktiskt vara allt detta på en och samma gång!

 

Kategorier:

Måndag den 21 Maj 2012, kl 10:00

I brittisk anda

Drottning jubiléet

I England har det knappast gått någon förbi, att det är 60 år sedan hon kröntes drottning Elisabeth av England. Det firas med pompa och ståt den 2-5 juni. Här hemma har vi märkt av det genom att bla Swedish British Society kommer att ha ett Teaparty den 2 juni. Även om man inte är britt så är det ju aldrig fel med en fest eller hur och temat ”Teaparty” är ju aldrig fel oavsett om regnet står som spån i backen och det är 0 gradigt just den dagen eller om man kan mingla runt i trädgården i solskenet. Varför inte ha en riktigt teaparty helt enkelt? Recept hittar du på vår Teatime sida http://www.manorstyle.se/i/teatime.html

Snygga vimplar kan du fixa genom att printa ut dessa http://www.flickr.com/photos/47415412@N02/6630010649/och färglägga om du nu inte tänker sätta dig och sy.

Kuddar, brittiskt te och lite plädar ger rätt känsla och sen rattar du in brittisk radio och stämningen är fixad.

Kategorier: Skriv en kommentar

Onsdag den 16 Maj 2012, kl 14:00

Här är ett rum skapat av en inredare och dennes uppfattning om vad som är en typisk maskulin inredningsstil i brittisk anda

Läder och cigarrer är för mig förknippat med ”herrar”, ja pipor hör väl också till det facket i min värld. Nu mera är det glest mellan cigarrerna i min omgivning och ännu glesare med pipor, men de har väl ersatts av monokel och mustaschvax. Herrar är inte killar, de är aven annan sorts kvalitet, lite torrare i humorn. De är inte som män i allmänhet, för de ser avslappnade ut i den mest strama av kostymer, nej de är av en mycket speciell kvalitet. Själv är jag inte en herre, men jag beundrar dem som kan vara det, som faktiskt kan ha en monockel utan att se ut att vara på väg till en maskerad, som kan bära skotskrutig fluga utan röd clownnäsa och som klär i en snyggt trimmad mustasch.

Lite råare ytor, lite renare linjer, men ändå varmt och ombonat är det i detta badrum

Själv nöjer jag mig gott med att försöka stjäla stilen på inredning. Det stilfulla biblioteket, de nötta skinnfåtöljerna, doften av läder och tobak. Det prydliga rak-stället i badrummet, en riktig herrbetjänt som gör att en skjorta inte ser ut att ha passerat en storm bara för att man provat den. En lugn atmosfär, ombonad, varm och vänlig brukar omge dessa herrar. Det finns tid, tid till eftertanke, reflektion och långa samtal. En blankpolerad ek säng med krispigt vita eller randiga lakan, tunga ylle gardiner som håller draget ute, jakttroféer och vapen på väggarna och ett matbord som rymmer massor av gäster till långa gemytliga middagar.

Sköna stolar, jaktliga påminnelser och djupare färger

Med blankpolerad släde och krispigt vita lakan

När man vill återskapa stilen så är det viktigt att våga använda lite mörkare färger, rummets ljushet avgörs inte genom tapeten. Vi har t.ex. en mörk hall i vitt och ett ljust rum i mörkgrått. Det är framförallt belysningen som gör rummet ljust eller mörkt. Våga dig även på att skaffa stämningsbelysning, för oavsett årstid så är ljuset från många små ljuspunkter mycket mjukare och stämningsskapande än en enda stor stark.

Det är inte färgerna utan ljussättningen som ger rummet karaktären av ljust eller mörkt

Mönster som rutigt, randigt och tartan upplevs ofta som maskulina liksom färgerna blått, grönt och vinrött. Matchar man silver/grått med mörkt purpur lila och svart så får du också den effekten om än med en mer modern knorr. Så länge lädret inte är plastigt i sin finish utan nött och ojämnt i färgen så passar de flesta typer av skinnmöbler in, det är inte formen så mycket som färgen i detta fall som avgör.

Soffa från Manorstyle.se

Fortfarande maskulint men lite modernare knorr

Det är klart tunna spindel liknande ben på en stol med aldrig så nött skinnklädsel är kanske inte helt rätt, och rätt skinn finns knappast att få i antikfinish. Men jag tror ni förstår vad jag menar. Trivs kvinnor i den här stilen undrar kanske någon, och det är väl lite olika med det, men lättar du upp det hela med att t.ex. ta gräddvita ylle gardiner med svart bred kant, lite fler kuddar än nödvändigt och lite mer stearinljus än bara en kandelaber – ja då har du en stil som är rätt gångbar hos väldigt, väldigt många.

Men lite lättare i tonen blir det med vitt som accent

Med förhoppning om att ha inspirerat någon

Martin

Manlig touch på köket

Manlig touch på vardagsrummet
Manlig touch mot svart vita gardiner

Kategorier: Skriv en kommentar

Torsdag den 10 Maj 2012, kl 08:00

Svensk stil i vart fall om man får tro andra Europeer

I nord Europa är det väldigt inne med nordiskt som inrednings stil. Det roliga är att söker jag på Nordic style på Google, så får jag upp bilder på engelska möbler, ja exakt samma som vi säljer. Men jag får även upp bilder på handgjorda svenska möbler och en sida som är mumma för dig som älskar gustavianskt raka vita, grå och rutiga inredningar.

Det typiska nordiska köket, eller

Många påstår att det är Gripsholmsrutigt, men det är det sällan, de rödvita och blå vita rutiga tygerna saknar den grå eller gula randen som är signigfikativ för just Gripsholmsrutan, dessutom skall Gripsholmsrutan egentligen vara vävd i lin för att vara åkta. Gysinge byggnadsvård har korrekt färgställning om än i ren bomull påhttp://webshop.gysinge.nu, samt http://textilochdesign.se och http://www.svenskttenn.se har den i en mix av lin och bomull i flera färgställningar. http://www.tantbiten.se har den i rosa men mest att välja på harhttp://sodersitsen.se . I rent lin men inte med Gripsholmsranden finns på http://www.linnehem.com extremt prisvärda tyger.

Ett barnrum från Nordic style

Engelsmännen säger att det är svenskt, vi säger att det är franskt och fransmännen kallar det brittiskt...

Mest inspirerande är nog den brittiska butiken som heter just http://www.nordicstyle.com/ De importerar svenska möbler till England, men har även tagit fram färger, Elsa Beskows böcker på engelska och annat smått och gott. Roligast för mig var att de lånat in kökssoffan ”Cream” från Coach House när de skapat det skandinaviska köket. Hur tänker man då om man vill skapa en så kallad skandinavisk look? Lusekoftor, rödvit rutigt, ljusblått mot en vit och ljust pärlgrå bas är knepet. Matta ytor, rena linjer, hantverk, lin och bomull, rutigt, randigt och handbroderade monogram.

För mig är det egentligen en tidsepok de återskapar, den tid som motsvarar tidigt 1900-tal. Förklädesklänningar, sjömansklänningar, kubb och skagenmålningar. Astrid Lindgrens saga Madicken fångar atmosfären på pricken, innan elektriciteten fanns utbredd, när man såpskurade köksgolven och samlades för korvstoppning och kakbak, fast här är det från överklass familjerna. Den mest romantiska eran i svensk inredningshistoria, skirt, vitt och med tid för picknick, tennis och resor i häst och vagn eller en av de första bilarna.

Här kommer lite bilder som får tjäna som inspiration, vem vet kanske är det just din stil?

I vart fall om man frågar andraSoffan Cream som finns hos Manorstyle blaNär Nordic style får rådaDenna hittade jag när jag sökte på Nordic styleOch förklädesklänningar för barn och vuxna

Kategorier: Skriv en kommentar

Torsdag den 3 Maj 2012, kl 15:00

Sommarhus, har du ett sådant eller drömmer du om ett, är det kanske en husvagn som sommar hus? I vår familj drömmer vi om ett. Det ska vara ett riktigt sommarhus, dvs ett med utedass och möjligen kallt vatten indraget men ingen el. Det ska vara som det var förr, med vedspis och bära vatten. Jo jag vet att det inte är speciellt praktiskt, fram för allt inte med en fru i rullstol och barn med astma som behöver luftrenare över sängen, det är just därför vi drömmer om det. Fast det är rätt härligt just det där att drömma, att se det framför sig, fatisera och tänka på hur det skulle vara, vad mans skulle göra och hur det skulle se ut. En del av de där drömmarna om vårt sommarhus tar vi i vår familj med oss i vårt letande efter hus. För nu har vi känt att vi verkligen saknar gräsmattan under tårna, ja vi längtar inte efter att elda med ved hela vintern, inte efter takpannor som rasar av snö eller översvämning i källaren, men en del saker saknar man verkligen när man efter att i hela sitt liv bott i eget hus befinna sig i lägenhet. Sedan finns det annat som man verkligen uppskattar med en lägenhet centralt i stan, närheten till det mesta, man behöver sällan bilen, fjärrvärme och att man inte måste göra saker i trädgård eller på huset, det fungerar ändå. Men en dag som denna när solen gassar och termometern visar 22 grader och man vet att det är 4 månader till av sommar väder, då saknar man en egen gräsplätt. Nu har vi lyxen med en fin innergård, träd och bärbuskar, men känslan av att just denna är min, den får man naturligtvis aldrig…

Har du något sådant där projekt som var tänkt för sommarstugan, men som blev verklighet hemma istället? Kan du inte skriva och berätta om det? Här kommer i vilket fall lite sommarhusidéer som kan användas i dit hem, oavsett var du bor om du vill göra det lite mer lantligt och somrigt…

Ha en underbar helg önskar Martin

Kategorier: Skriv en kommentar


Senaste inlägg

Arkiv

Kategorier