Blogga på DinStartsida.se
TIPS!
Skapa en blogg - Rapportera - Nästa blogg 
Torsdag den 28 Juni 2012, kl 16:00

Öppenspis eller kamin spelar ingen roll, bara det går att höra knastret

Så här ska den se ut, ja i vart fall ösnkar jag mig en sådan. Den ska vara varm, välkomnande och har plats för sprakande brasa, mysiga middagar med viltgryta och mustigt rödvin och där ska det finnas all tid i världen för att bara njuta. Ingen trädgård att sköta, skog, hed eller strand räcker bra. Naturmaterial som ull, sten, trä och läder. Men framför allt varma ombonade färger, klanrutigt och gästvänligt.

Välkommen att kika runt ;)

Naturmaterial ända in i badet

Ja gärna bara den är i naturmaterial och passar in i stilen

Rutig ull, plädar och trä är ett måste

Inget måste men det ger rummet atmosfär

Det skall vara ett praktiskt kök, inget jättestort utan ett man vågar spilla och prova sig fram i!

För hur härligt det än är med ljus, så dämpar de ljuden så bra, det känns som om hela välden täcks av snö med riktigt tjocka gardiner och det känns mer hemma.

 

Kategorier: Skriv en kommentar

Torsdag den 28 Juni 2012, kl 16:00

Den där sporten som alla vet vad det är men ingen kan reglerna till. Det var först när jag höll en cricket boll i handen som jag förstod hur svårt det måste vara. För en cricket boll väger bara runt 160 gram men är hård som sten. Med andra ord, du vill inte komma i kontakt med den när någon slår den!
160gram och hård som sten
Sporten utvecklades redan på 1500-talet och spreds med det engelska kolonialväldet över världen. Nu mera är inte England vare sig den största eller bästa nationen i sporten, Austrailen, Syd Afrika och Indien toppar just nu poängligan men även Pakistan är en nation av rang iden här sporten. Cricket har aldrig varit aktuellt som OS gren, utan var bara en uppvisnings sport år 1900. 
Svenska Cricket klubbar finns det faktiskt några stycken och 2012 spelas "Allsvenskan" från maj och den slutliga matchen hålls i slutet av juli. I år finns det 13 lag som konkurrerar om medaljerna: SACS, Sigtuna, Lund, Stockholm Tigers CC, Malmöhus, Botkyrka, Landskrona, SICC, Jinnah, Göteborg, Malmö, Uppsala International och Nacka. Alla lag spelar tio matcher och de 4 bästa lagen går vidare till semifinal.
Elegant klädsel
Elegant klädsel och stil är väl en sak man förknippar med cricket, även om setet nedan är en mer vanlig variant numera.Så var slipover, vitskjorta och vita byxor det man bar en gång i tiden.
Här ett hus i Indisk kolonialstil vid en av Cricket planerna, kanske något att inspireras av?

Kategorier: Skriv en kommentar

Onsdag den 13 Juni 2012, kl 10:00

De flesta byar och små städer i England har en eller flera tea room. Dessa underbara familjeföretag erbjuder bra mat från frukost till kvällsmålet. Så med andra ord kan man resa runt i England och se mycket och enbart besöka olika Tea rooms. Tea Rooms är vanligtvis öppna från 9:00 till cirka 17:00. I vissa städer är de öppet varje dag, (det finns dock de som har stängt mitt i veckan eftersom helgerna är deras mest hektiska tid). Många ställen har till exempel en skylt ”vandrare är välkomna”, men de flesta föredrar om du tar av dig de est leriga kängorna. Jag har sett tea room med en låda med plastpåsar vid dörren, för leriga stövlar.

Till frukost finns ofta te och olika smörgåsar i vissa fall äggrätter och någon serverar en full engelsk frukost (oftast stekt ägg, korv, tomat, rostat bröd).

Till lunch finns både kalla och varma mackor, många erbjuder bakad potatis eller paj. En del servera till och med hela måltider till lunch och en dagens rätt. En del tea room serverar en "Sunday Roast" till helgen en riktigt klassiker som man bara skall avnjuta. Detta är en traditionell måltid med stekt kött och grönsaker.

Sen finns förstås dessert och lyx varianten Cream te med allehanda gott och bakverk. Cream Tea består vanligen av en eller två scones, clotted cream, marmelad, en kanna te, varm teacake: rostat stort russinbröd t, olika tårtor, pajer och bakverk. Naturligtvis finns annat än te att dricka på ett Tea room, men de är otroligt duktiga på att brygga just te. Bordsserveringen är det vanligaste, annars finns det ofta en meny att läsa från. De flesta förväntar sig dock att du går över till kassan när du är klar och vill betala.

För tips på bra Tea rooms och adresser när du ska planera din resa kan du med fördel kika på följande sidor:

http://www.teaguide.net/tearooms_united_kingdom.htm#top

http://www.independent.co.uk/extras/indybest/food-drink/the-50-best-tea-rooms-1764974.html

eller så söker du på tea rooms in (följt av den del av England du vill besöka så får du upp en mängd adresser)

 

Kommer du inte iväg till England så kan du ordna ditt eget tea party och drömma dig iväg med en riktigt bra engelsk deckare eller varför inte en resa i tiden med Jane Austen eller Bronte?

Kategorier: Skriv en kommentar

Torsdag den 7 Juni 2012, kl 15:00

Redan på 1400-talet firades midsommar den 23 juni och St Peter nyårsafton den 28 juni med brasor, festande och lekar. Följande beskrivning ges av John Mirk of Lilleshall Abbey, Shropshire:

"Först kom män och kvinnor till kyrkan med stearinljus och andra ljus och bad hela natten lång.  Men med tiden förändrades denna tradition och man hängav sig till synd, sånger och danser och istället för bön ägnade man sig åt liderlighet och frosseri."

Kyrkofäderna beslöt sig för att sätta stopp för dessa nymodigheter och förordnade att människor fasta  kvällen innan, och förvandlade vakan till fasta (Festial 182). Mren man kan dock läsa att "... för att dyrka St John the Baptist, stannar män upp på natten och göra tre typer av brasorr: en är av baraa ben och inget trä och kallas" bonnefyre "; en annan är av rent trä och inga ben, och kallas en wakefyre, eftersom männen håller sig vakna av den hela natten, och den tredje är gjord av både ben och trä och kallas, "St Johns eld "(Festial 182)." De här traditionerna försvann i stort sett i samband med reformationen, men fortsatte på landsbygden fram till det 1800-taler innan det ebbade ut. Traditionellt skall man tända en brasa för att hjälpa solen att hålla sig stark även efter midsommaraftonen och inte försvinna för fort, dvs för att bromsa hösten helt enkelt. Även om kyrkan försökte och lyckades rätt bra med att utplåna alla dessa festligheter, så har många av dem återuppstått under 1900-talets senare del och på många ställen tänds än idag midsommar bål.

Vad kan bättre illustrera denna högtid än ett recept på Midsommer Mead, troligen med nordiska influenser. Midsommar Mead är ett klassiskt brittisk mjöd, som innehåller vilda blommor och örter som aromämnen för honungsbasen. Det fullständiga receptet presenteras här  och sätter du fart idag, är det färdigt till nästa år ;) Jag hoppas att du njuta av denna klassiska brittiska versionen av Midsummerr Mead.

5l för oklorerat vatten med andra ord käll eller regn vatten

500ml honung

500ml älggräs blad (Filipendula ulmaria) (packad)

90g farinsocker

500ml myskmadra kvistar (Galium odoratum) (packad)

500g kornmalt

500ml ljung blommor, packade

3 kryddnejlikor

Jäst http://shop.humle.se/jast/

 

Gör så här: Detta är en rätt komplicerad process, men för den intresserade finns mängder av information på http://www.celtnet.org.uk/recipes/brewing/fetch-recipe.php?rid=basic-mead-brewing

En dryck från Whittard of Chelsea som du hittar på Manorstyle.se

För er som inte tänker ge er in på att brygga mjöd rekommenderar jag varmt ett stort glas med kall eller varm Summer cocktail istället, http://www.manorstyle.se/p/kok-skafferi/whittard-of-chelsea-summer-cocktail-instant-tea.html

Kategorier: Skriv en kommentar


Senaste inlägg

Arkiv

Kategorier