Blogga på DinStartsida.se
TIPS!
Skapa en blogg - Rapportera - Nästa blogg 
Torsdag den 26 Juli 2012, kl 10:00

Foto: Lax i folie kan göras i ugnen, på grillen eller i en glödbädd. Platsen och tillfället spelar mindre roll, men gott är det! Den här varianten penslas med en glaze som du kan koka långt i förväg och ha med dig i en påse eller burk och som är hållbar. Glaze: 3 msk honung 1 msk finhckad schalottenlök eller gul lök 1 msk hackad färsk timjan 1/2 tsk salt 1/4 tsk cayennepeppar 4 lax filéer (ca 170-200gram styck) Det går även bra med öring  Gör så här: -Tänd grillen eller slå på ugnen ca200 grader. -Blanda honung, finhackad schalottenlök,  hackad färsk timjan, salt och cayennepeppar i en liten skål eller påse. - Lägg laxfiléerna på varsin bit ugnsfolie. Fördela glazen jämnt mellan de fyra filéer och vik folien väl kring varje filé. Lägg paketen på grillgallret och låt fisken baka ca 15 minuter(i ugn 200 grader 15 - 20 minuter). Var noga med att inte grilla den för länge, för då blir fisken lätt torr och hård. Servera med tzatziki, hollaindaise- eller remoulade sås, ungnsbakade grönsaker, sallad och baugett eller färsk potatis!
Nu går jag på semester i två veckor, ja eller kanske mer nu åker jag ner till Livräddarstationen i Tylösand i två veckor och bevakar stranden med ett gäng sköna människor!  Jag lämnar över butiken & bloggandet med varm hand till Carro och hoppas att ni ska trivas bra med henne =)
Kanske vi ses på stranden? Kom i håg att sola med vett, ha uppsikt på varandra och njuta av livet!
Sommarhälsningra från Martin

Kategorier: Skriv en kommentar

Torsdag den 19 Juli 2012, kl 13:00

Att skapa en engelsk örtträdgård är ett bra sätt att få in både doft och smak i din trädgård. Engelska örtträdgårdar har traditionellt använts för både kulinariska och medicinska ändamål. Den här typen av trädgårdar var vanliga i de flesta hushåll, så snart man hade tillräckligt stor yta för att få plats med något utöver potatis, och de gör ett bra komplement till alla hem där någon form av matlagning förekommer.  Förr var en del grönsaker och blommor en naturlig del av örtträdgården, och varför inte blanda in lite sådant nu med för färgen skull om inte annat.

Börja med att titta på formen på din trädgård. Är hela trädgården en rektangel så antingen följer man den formen eller bryter den. Är huset avlångt och trådgården avlång, kan en rund örtträdgård vara en fin brytning. Låt gärna ett fågelbad eller staty vara centrum för örtträdgården och skapa sedan sektioner uti ifrån denna. Man kan tex rama in med tegel, kullersten, pallkragar eller någon annan typ av kanter för att hålla var ört på sin plats. Krukor går naturligtvis också bra eller varför inte använda en viss typ av ört som gränser.

Traditionella örter du brukar finna i en engelsk örtträdgård är:

Basilika, som är en söt ört som vill ha full sol den blir ca 40 cm hög och klipps och plockas undan för undan. Man kan både använda den färsk, frusen och torkad som en under bar krydda i mat.

En annan stor ört är gurkört som även den vill ha full sol och kommer lockar till sig bin, vilket är oerhört praktiskt att ha i en trädgård. Den är härdig och blir ca 60 cm hög. Förutom som dekoration och vacker i sallader och bål används den som medicinal växt mot bland annat: (blad och blommor) kan användas vid snuva, feber, luftrörskatarr, reumatism, magkatarr, depression, barnsjukdomar med utslag såsom mässling och vattkoppor. Gurkört (bladen och fröna) ökar mjölkproduktionen hos ammande mödrar. Gurkörtsfrön kan dämpa ADHD.

Kamomill är en stor ört för medicinska ändamål och den är lätt att odla. Kamomill kan användas både utvärtes och invärtes och har följande egenskaper: Inflammationshämmande, Bakteriedödande,

Kramplösande verkan på glatt muskulatur (mage, tarm, livmoder), Lätt lugnande och rogivande verkan, svettdrivande. Framför allt används den till te (1 tsk torkad ört till en stor kopp te) eller så gör man ett kraftigare avkok på dem för utvärtes användning.

En härdig växt som i princip sköter sig själv år efter år är gräslök. Den trivs både i sol och delvis skugga. Både blad och blommor ätliga och vackra.

Dill är en trevlig ört för din engelska örtträdgård. Dill trivs framföra allt på en solig plats och kan bli hela 2 meter hög om den har väldränerad jord.

Citronmeliss är ett måste i en engelsk örtagård. Den kan användas för matlagning, te och tioll medicinska tinkturer. Den användes redan under antiken som krydd- och läkeväxt och ansågs kunna bota svårmod. Skott av citronmeliss används bland annat som krydda till sallad och fisk- och vilträtter, man kan också använda den till te eller för att framställa likör. Dess aromatiska doft gör att den även lämpar sig för potpurrier. Den trivs bäst i sol och partiell skugga.

Pepparmint eller mynta är även det ett absolut måste i en engelskträdgård. Den finns i en uppsjö varianter så som gråmynta, kattmynta, vattenmynta, åkermynta, rundmynta och gräönmynta. Mint har både medicinska och kulinariska ändamål och det kan växa upp till 3 meter i höjd. Jag hittade följande gamla text om just mynta: ”Krusmynta, utwärtes til omslag öfwer magen i Kolik eller Diarrhe, då den wanligen sys i Kryddpåse, hwilken antingen pålägges torr eller doppas i warmt Win och något utkrammas. I brist af Win kan man äfwen bruka warmt watten med en fjerdedel Ätticka. På Bränwin när man icke lägger för mycket deraf i distillerpannan, wid pass et halft skålpund torr til et Ankare Bränwin, är den wäl så god som Kummin."

Oregano är en annan perenn växt för din engelska örtagård. Denna ört älskar soliga fläckar och växer upp till 2 meter i höjd och är inte bara god på pizza utan på all mat som du kan tänka dig använda tomat eller ketchup till.

Salvia är en perenn och vintergrön växt som älskar sol och väl dränerad jord. Det är känsligt för vind, och den kan bli hela 2 meter i hög.

Så fram med papper och penna och börja planera, för man måste inte börja med frön, de här växterna kan lätt hittas i plantform, de flesta av dem till och med i närmaste snabb köp och det går utmärkt att ha dem i krukor!

Kategorier: Skriv en kommentar

Torsdag den 12 Juli 2012, kl 09:00

Att få vilda blommor att se så där lagom arrangerade ut det är svårt det!

 
 
DIY: How to Make a Wildflower Bouquet article photo Flowers 

Här kommer lite tips och instruktioner på hur du gör en... 

 

Till vår bukett använde vi:
klöver
kamomill
fänkål
myskmadra
rölleka
smörblomma
maskros
instruktioner:
1. Plocka blommorna tidigt på morgonen och låta dem stå i kallt vatten i flera timmar gärna i kylen. Om du inte råkar ha en blommande äng i närheten så kan många av dessa blommor och örter beställas från din lokala florist eller plantskola.
2. Samla allt det gröna i din hand, lägg de större blommorna i botten och den känsliga blommor som, kamomill som lätt tappar bladen eller blir kantstötta, överst. Vi använde blommor som just hade slagit ut och några som var på slutet av sin livslängd. Det gör buketten intressant och dramatisk.
3. Vi tog av de flesta bladen nedåt på stjälkarna men lämnade en del kvar uppåt, allt för att ge den en vild, naturlig känsla. Knyt bukett med garn många stadiga varv och sedan ett band som du själv väljer (vi använde ett gammalt sidenband band).

Vilda blommor kan vara mycket känsliga, så det kan vara klokt göra två buketter och ha en i kylen i reserv om den första börjar sloka. Använd gärna de slokande blommorna i en ny bukett i hopp med knoppande blommor för att ge charm och en opretentiösa känsla till din bukett.

 

Stort TACK till http://www.projectwedding.com

Kategorier: Skriv en kommentar

Torsdag den 5 Juli 2012, kl 18:00

En underbar national park för rekreation och sport
Om man tar en karta och delar den brittiska ön i två delar, från norr till söder och från söt till väst, då hamnar man ganska precis i the Lake district. Det ligger på västkusten och är en av landets mest omtatlade nationalparker. Lake District National Park är känd för sin fantastiska natur, rikt djurliv och kulturarv. 

Till skillnad från andra engelska nationalparker finns här helt klara sjöar, tjärnar och vattendrag och dessa utgör en grund för livsmiljöer och arter som siklöja, röding, kräftor och schelly. Här finns extremt näringsfattiga sjöar, såsom Wast vatten, och deras kontrast med mer näringsrika sjöar som Esthwaite Vatten. Och detta är unikt och kan inte ses någon annan stans i den brittiska ö-världen.
Har verkligen olika typer av natur

Här finns även Ur-skogar, färg och variation i landskapet och där bor inhemska djur och växter. De höga nederbörden i mitten av nationalparken gör skogsmarker rika på mossor och levermossor, ormbunkar och lavar.

Områdets imponerande naturliga landformer har utgjort grund för tusentals år av mänsklig verksamhet. Mixen av sjöar, jordbruksmark, berg och skog ger varje dal en visuell och kulturell särprägel .
Bergsklättring och Trail running
Nationalparken ger möjlighet till bergsklättring och vandring. Tilsammans med en tradition av obegränsad tillgång till bergen och ett omfattande nätverk av offentliga vandringsleder, utgör den ett underbart område för vandrare. Att det dessutom finns ett enormt utbud av turistanläggningar, sevärdheter och boende, gör det inte mindre turistvänligt.

Den relativt öppna karaktär höglandet, och bristen på urbanisering gör området unikt. Att gå fritt över bergen, eller klättra i dem är befriande och ger en känsla av ursprunglighet.
Söker du bad, fiske eller kulturliv, allt finns här
The Lake District: s klippor har en dramatisk historia av nästan 500 miljoner år, med tecken från kolliderande kontinenter, djupa hav, tropiska hav och kilometer tjocka istäcken. Området har de största och djupaste sjöar och högsta topparna i England. Dess sten sekvens bidrar till vår förståelse av tidigare klimat. Här finns också landet största allmänning.
Det har funnits människor i Lake District sedan slutet av senaste istiden. Landskapet speglar en lång historia av boningar med många spår av förhistoriska och medeltida fält. Internationellt viktiga arkeologiska monument som stensättningar, romerska vägar och fort och masugnar. 
Lokala material, däribland olika typer av skiffer, är en gemensam länk mellan kontrasterande stilar i arkitektur. Material såsom slamfärger och användning av sandsten, granit och kalksten ger variation. Stenmurarna och häckar bildar en visuell och historisk länk mellan bebyggelse och natur.
Motionär, eller elitidrottare, här finns underbar natur att njuta av

Lokalbefolkningen i området har arbetat med jorden och hjälpt till att forma landskapet, medan författare och miljöaktivister har kämpat för att bevara det. Konstnärer och författare som Turner, Heaton Cooper, Kurt Schwitters, Wordsworth, Coleridge och De Quincey har fått inspiration från området, liksom barnboksförfattare Arthur Ransome och Beatrix Potter.

Området har sina egna dialekter och sporter som till exempel hundspann, terräng löpning och Cumberland och Westmorland varianterna av brottning. Här finns även unika får raser och lokalt hantverk och diverse lokalproducerad mat.
Hyra stuga eller bo på hotell, val möjligheterna är många...

Så har du funderingar på vad du vill göra på semestern eller vill du inte bara se storstan, då rekommenderar jag varmt en tur till The Lake District!

Kategorier: Skriv en kommentar


Senaste inlägg

Arkiv

Kategorier