Blogga på DinStartsida.se
TIPS!
Skapa en blogg - Rapportera - Nästa blogg 
Tisdag den 28 Augusti 2012, kl 16:00

Man inser att landet är avlångt då en del av ens vänner upplever årets första frost medan andra funderar på en grillkväll på stranden. Sverige är verkligen fantastiskt med denna skiftande natur och variation på väder. Här har vi tänkt oss ha sommarens sista fest i helgen, grilla, åka båt och njuta av de sista varma dagarna - det åter står väl att se om modernatur tycker som vi, det vill säga att det fortfarande är sommar. Enligt metereologerna kommer hösten först i oktober månads slut till Halmstad, men den kanske få ett ryck och dykter upp tidigt.
I England säger man att hösten börjar den 21 September, men skall man jämföra temperaturen med vad som kallas höst så har de knappt höst för än i november! Höst är när dygns medeltemperaturen sjunker under 10 grader och medel temperaturen i september ligger på 19 grader i september och 14 grader i oktober i England.
Så här såg det ut i mitten av september nere på Tylösand i fjol och det krävdes knappt en tröja för att njuta av solnedgången, det återstår väl att se hur det blir i år?
Frostnupna växter får mig att tänak på vinter, advent och jul och vad ni än tycker om saken så kommer webbutiken få en Jul sida redan nästa vecka. Det är många som redan nu letar julgranskulor och annat hos oss och handeln med julklappar är för många redan igång. För många av oss låter det otroligt, men för lika många är det så det ska vara. Det är lite annorlunda på webben än ute i butikerna för julhandeln online är ofta över redan den 1 december.De här ljusen får mig att känna höst känsla liksom foto jobben vi gjort senaste tiden inför höstens annonser, här kommer ett smak prov!

Kategorier: 1 kommentar

Tisdag den 21 Augusti 2012, kl 13:00

På en del håll i vårt avlånga land är det hög tid att flytta inomhus nu, andra kan bo kvar i sitt extra vardagsrum som trädgården, täppan eller växthuset ett bra tag till. Hur som så kan det vara klokt att ta sig en funderare på hur jag vill ha det i mitt inne vardags rum nu när det börjar bli dags att bo där mera. Vad är det du vill ta med dig från ute livet in och vad var det som du irriterade dig på under våren, det kan vara dags att ta tag i det nu. Kanske är det ett litet projekt, som att byta gardnier till något mer höstlikt i fägerna, eller så är det ett större projekt som att måla, tapetsera eller byta ut av möblemanget.
Hur som haver kan det vara bra att sätta allt på papper först, skapa en moodboard eller två att jämföra med och sen fundera över det. Börja med att samal bilder, lappar eller tygklipp av det du redan har, sen gör du det samma av det du vill ha- låt även drömprojekten vara med. När du sedan har alla dessa bilder så sätter du samman det som passar ihop på en tavla och spar resten till en annan. Har du tur så har du en tavla med det du drömmer om och det du har i en lagom mix på den tavlan du gillar bäst, ofta har man en tavla med det man har och en med det man drömmer om. Är fallet det sista så försök se om inte någon av drömbilderna kan passa in i det befintliga och låt det bli höstens projekt. Är fallet så att du redan har en massa saker du gillar, ja då kan man göra en prioritings lista på det andra, i vilken ordning är det viktigast att göra. Förutsätter tex dröm soffan att jag byter tapeter först eller är det ingen idé att bygga in bokhyllan för än golvet är omlagt? På så sätt kan man få lite struktur på fixandet.
 
Så sätt igång att fota, klippa och klistra!
Själv ska jag njuta av ännu en ljum eftermiddag som får övergå i en kväl med tända sprakande ljus och en go filt tillsammans med en stor kopp te, medan jag letar bilder...

Kategorier: Skriv en kommentar

Fredag den 3 Augusti 2012, kl 09:00

Eftersom många av er hittar mängder med skogshallon just nu och alla kanske inte gillar att koka sylt, så kommer här ett recept på en paj. Orkar du inte göra den själv så lämna över recept och hallon till någon annan, man kan ju dela på arbetet ;)

Till pajdegen behöver du:
En matberedare med puls
2,4 dl vetemjöl
1/2 tesked salt
8 teskedar kallt margarin eller smör, ca 40 gram i tärningar (Det är viktigt att margarinet eller smöret är kallt)
En blomspruta med 4 msk iskallt vatten
En rejäl plastpåse av hög kvalitet, som inte går i bitar för att du kavlar på den.
1-1,5 liter skogshallon alla bär går naturligt vis bra, frusna som färska
4 msk vetemjöl
1,5 dl socker
1 tsk citronsaft
1/2 tsk muskot
1 msk smör eller margarin i små tärningar
Flytande margarin
Grovkornigt socker, pärlsocker eller demerarasocker

Kör mjöl, salt och smör på puls i en matbererdare tills det ser ut som sand, inte tills det blir en degklump.


Spraya sedan hela degens ovansida med iskallt vatten med en blomspruta. Låt pulsera ytterligare 5-7 gånger, spray hela degen igen och pulsera ytterligare 5 gånger. Varför jag inte bara häller i vattnet? Jo för att då blir en del av degen jätte kletig och ju längre du knådar en mördeg desto segare tristare blir den. Så ju kallare och kortare du kan hålla den, desto krispigare och frasigare blir pajen.


Lägg degen i plastpåsen, Forma först till en boll och tryck sedan ut den stor som en desserttallrik ungefär. Lägg i kyl att vila minst 30 minuter. Den kan ligga många dagar så det går bra att förbereda hit.
Ställ pajformen i kylen, alltså formen du skall göra pajen i.
Sätt ugnen på 220 grader.
Dax att kavla ut pajdegen och klä formen, spara 1/3 del av degen till dekoration. Ta degen ur kylskåpet. Klipp längs 2 sidor i plastpåsen, öppna påsen strö båda sidor med lite mjöl. Täck igen med plast och kavla ut den med en kavel tills den 3-4 cm större än pajformen. Öppna plasten igen och strö på lite mjöl. Lägg pajformen upp och ner på pajdegen. Vänd allt och dra av plasten från degen. Trimma kanterna om det behövs. Stick små hål i degen med en gaffel och ställ in i kylen igen i 15 minuter.


Blanda hallon, mjöl, socker, citronsaft och muskot i en bunke och låt stå.
Fyll formen med bärröran.


Klicka på de små små bitarna av smöret.

Garnera med remsor av pajdegen.
Pensla med flytande margarin och dekorera med grovkornigt socker.
Baka av i 25-30 minuter i ugnens nedre del på 200-220 graders temperatur eller tills pajen fått fin färg.
Avnjuts med vaniljsås, glass eller bara lite solsken varm eller kall.

 

Stort tack till Alicia för alla bilder!

 

Kategorier: 1 kommentar


Senaste inlägg

Arkiv

Kategorier