Blogga på DinStartsida.se
TIPS!
Skapa en blogg - Rapportera - Nästa blogg 
Söndag den 30 September 2012, kl 14:00

Men eftersom de flesta av oss inte ställer sig och bakar bara så där en torsdag kväll, så skickar vi upp ett redan nu, ett recept på kanelbullar så klart!

 

Till degen:

250ml fingervarm mjölk (45 C)

2 ägg, rumstempererade

75g smör, smält eller flytande

600g vetemjöl gärna Manotiba Cream

1 tsk salt

100g strösocker

2 1/2 tsk torrjäst

 

Till fyllningen:

225g  farin socker

2 1/2 msk malen kanel

75g smör, rumstemperrat

 

Till glasyren:

100g philadelphia ost

50g  smör, rumstemperat

200g florsocker

1/2 tsk vaniljsocker

1/8 tsk salt

 

1. Lägg alla ingredienserna degen i en degblandare eller rör ut jästen i vätskan och blanda i alla ingredienser utom mjölet.  Låt blanda väl i maskinen, och gör du det för hand så tillsätter du mjölet lite i taget tills du har en mjuk, blank och sed deg. Vik degen, platta ut lite lätt, vik igen, och platta ut lätt utan att trycka ut luften och gör så ca 20-30 ggr. Allt för att få in så mycket luft som möjligt i degen. Ställ den att jäsa övertäckt i ett varmt och dragfritt rum. Täck med plast och sen en handduk om du vill vara säker på att det ska jäsa väl!

2. I en liten skål blandar du nu ingredienserna till fyllningen

3. När degen har fördubblats i storlek häller du ut den på ett lätt mjölat bakbord, och nu börjar vikandet igen, Vik, platta ut lite lätt, vik och platta ut, om och om igen.

4. Kavla degen till en 40x50cm stor rektangel. Bred ut fyllningen över degen. Rulla ihop degen och skär i 12 bitar. Lägg bullarna i bullformar på en plåt, tänk på att de skall jäsa till dubbel storlek, så de får inte fylla formen, då kommer det bli översvämning på plåten. Annars fyller du en bakform med bullarna och får en butterkaka. Täck över med en ren handduk eller bak duk och ställ att jäsa igen, ca 30 minuter. Under tiden låter du ugnen förvärmas till 200C

 

5. Grädda bullar i ugnen tills de är gyllenbruna, ca 15 minuter. Medan bullarna står i ugnen blandar du till glasyren. Blanda Philadephia osten, 50g smör, florsocker, vaniljsocker och salt. Ringla detta över varma bullar innan servering.

Tänker du frysa bullarna, så spar dekorationen med glasyr tills du ska servera dem, så klistrar de inte fast i varandra i frysen.

Kategorier: Skriv en kommentar

Lördag den 29 September 2012, kl 19:00

Ja just det var väl inget nytt, men att det går att handla direkt från Facebook är där emot nytt. Vi har inte hela sortimentet där, men en del i alla fall. Just nu är det jul som gäller på

Manorstyle at Facebook

Varmt välkommen in!

Kategorier: Skriv en kommentar

Lördag den 29 September 2012, kl 08:00

Följande produkter dyker upp i butiken snart!

Kategorier: Skriv en kommentar

Torsdag den 27 September 2012, kl 14:00


 

Det är dags att sätta glöggen om den ska vara färdig till 1:a advent!  Det kan kännas som i tidigaste laget, men då det tar ca 5 veckor för smakerna att mogna och eftersom du med all sannolikhet behöver handla lite innan du kan sätta fart med att blanda ingredienserna, så kommer receptet redan nu. Vi har hemma provat två varianter, en baserad på svagdricka och en på porter, jag tror att en mix dem i mellan ger godast resultat, så här kommer ett recept med båda delarna.

 

Recept till hemgjord glögg

3 liter svagdricka

8 st flaskor porter

4 kg socker (röres ut i drickan)

1 dl honung

4oo gram russin

4 påsar nejlikor hela

2 påsar hela kardemummakärnor

3 påsar hela kanelstänger

(1 bit färsk eller torkad ingefära för lite friskare smak)

(1 påse pommeransskal för citrus touch)

(3 st stjärnanis för lakrits touch)

50g blå bakjäst (röres ut i drickan)

 

1.      Börja med att blanda svagdrickan och portern i en plasthink eller liknande.

2.      Rör sedan ner allt socker och blanda runt tills dessa att sockret lösts upp.

3.      Därefter blandas jästen ut i bunken tills den är upplöst.

4.      Tillsätt sedan russinen, nejlikorna, kanelen och kardemumman och övriga kryddor efter smak och tycke. Smaksättningen kan även tillsättas efter upptappning i respektive flaska

5.      Täck hinken med gladpack som prickas lätt med en gaffel

6.      Ställ ”jäshinken” på ett varmt ställe och låt den jäsa i 3 veckor.

7.      Sila av glöggen och försök få med så lite bottensats som möjligt. Tillsätt 2 msk gelantinpulver för att binda eventuell bottensats. Täck hinken även denna gång så att inte damm eller andra överraskningar kan komma ner i glöggen.

8.      Låt stå ytterligare 2 veckor.

9.      Nu är glöggen klar att avnjutas. Du kan nu när du tappar upp den på flaskor tillsätta olika smaker till flaskorna som;

1 msk Anis

3 msk Akacia honung

1 msk kakaobönor

1 msk kaffebönor

2 msk punsch

Rivet skal av en citron

Eller en påse saffran. Gör du detta behöver glöggen i vissa fall silas innan servering då varken anis, kakaobönor eller kaffebönor blir helt mumsiga att tugga.

Glöggen kan med fördel lagras i flera år så att du kan jämföra de olika årgångarna och se om någon variant föll dig speciellt på läppen.

Här kommer lite bilder på allt nytt som ramlat in i butiken sista tiden!

Kategorier: Skriv en kommentar

Söndag den 23 September 2012, kl 13:00

 

 Snowdonia, visst låter det exotiskt?

Min fru sa att hennes första association var en häst, en legendarisk ponny som hette Snowdon Blighter och var den första registrerade Welsh ponnyn i Sverige och som kom hit 1959 och som levde ända fram till 1981. Hon har tydligen ägt två barnbarn till denne under sitt liv, ett sto när hon var 13 år och en valack när hon var 26 år, så Snowdon har satt sina spår i henne. Att just Snowdon Blighter fick sådan enorm genomslagskraft i svensk ponny avel, för han finns även inblandad hos en hel del korsningsponnyer beror nog mycket på att på 1950-talet fanns här egentligen bara en enda ponny ras för barn att rida på, nämligen Gotlands Russ. Dessa härdiga tåliga ponnyer, kräver härdiga tåliga ryttare med stort självförtroende och rejält med envetenhet. Welsh ponnyerna är inte riktigt lika härdiga, springer mer av sig själva och är relativt lätt styrda i jämförelse, så de blev mycket populära som just barn hästar.

Annars är Snowdon mest känt som en nationalpark i norra Wales där hela 62 % av befolkningen talar kymriska. Språket kymriska är ett keltiskt språk, precis som korniska och bretonska och på långt håll släkte med iriska, skotsk gäliska & manx. Kymriskan, eller walesiska som det även kallas, är ett officiellt språk i Wales parallellt med engelska och är ett språk som var färdigutvecklat redan på 750-talet, men uppstod redan under järnåldern tror man. Språket hade som störst spridning på 1800-talet, och genom en hel del agerande från den brittiska regeringen under 14900-talets början, som att inte sända radio på kymriska, inte använda det i lagar eller regleringar och immigranterna som kom in i landet i samband med den industriella revolutionen alla talade engelska, så fick det mindre och mindre plats. Men Walesarna tog saken i egna händer, man vägrade betala radio licensen om det inte skapades radio på kymriska, skyltningen och lagarna skrevs ut på kymriska och alla officiella formulär skrevs även de ut på både engleska och kymriska. Så 2001 vände det, nu ökar antalet kymrisk talande istället och sedan 2011 har det fullständig officiell status i Wales.

Men nu åter till Snowdonia, detta otroligt vackra naturreservat som kan erbjuda så mycket. Att Snowdonia är sevärt inte bara för sin natur och sitt otroliga landskap är lätt att förstå, för hela 10 miljoner besökare reser dit bara för att turista varje år. Man kan vandra, cykla, klättra, golfa, äta gott, bada, gå på teater, dricka öl, åka tåg draget av klassiska ånglok och besöka gamla anrika slott. Självklart kan man också rida, besöka Welsh ponny stuterier och uppleva minnen från bardommens ridturer om man vill det, men framför allt är Snowdonia som en resa i tid och rum för själen. Många kända historiska händelser har ägt rum i södra Snowdonia. I Belvedere höll Owain Glyndwr sitt parlament 1404, han var den siste walesare som innehade titeln prins av Wales. Det var från Dolgellau  många av skeppen avgick när kväkarna emigrerade till Amerika under 1600-talet, där de kä’mpade för att var och en skulle få ha sin egen guds tro och att alla religioner kan hjälpa en att finna Gud, vilket inte uppskattades in det Anglikanska England. Det var pacifister, motståndare till laveriet och hade en icke .hierarkisk organisation och till delades bl.a. Nobels Fredspris  300 år senare. Harlech Castle överlämnande till det belägrande parlamentet styrkor 1647 markerade slutet på inbördeskriget. Under Rosornas krig hölls Harlech som ett fäste för den första delen av Edvard IV av Englands styre (1461-1470). Det var det sista lancastriska slottet som blev omringat & det lyckades motstå det sju år långa slaget genom att leveranser till slottet kunde upprätthållas sjövägen

 

Men även om historian inte är din ”grej”, så finns det fortfarande många utmärkta anledningar att besöka Snowdonia. Glassblobbery, Bala är ett glasblåseri och ett galleri med alla sorters hantverk från Wales  med gratis entré. På Fairbourne Railway, som är en miniatyr ångjärnväg, kan du ta dig på fantastisk resa i landskapet kring floden Mawddach mynning. Resan går från Fairbourne längs stranden till London Ferry, där du kan ta färjan till badorten London. Stationen vid Fairbourne inrymmer också ett litet museum & tea room. Ty Siamas är det nationella centrumet för walesiska folkmusik vid Neuadd Idris, Dolgellau. Här hålls interaktiva utställningar runt walesisk folkmusik. Eller varför inte utforska guldgruva Braich Goch? Där kan du upptäcka övergivna verktyg och maskiner, lära dig vedermödor för en gruvarbetare & gruvans historia.

Coed y Brenin, nära Dolgellau, är ett av de finaste områden för mountainbike som Wales kan erbjuda och det inbjuder också till sköna promenader i naturen.

Även om Snowdon är det mest omtalade berget i Snowdonia så finns där ävenb – Cader Idris, eller Idris’ Chair på engelska, en hyllning till jätte som en gång bodde där och hade berget som sitt säte. Berget s sjöar är enligt sägnen bottenlösa och det om nämns i många folkloristiska sägner och sagor så som ”om du sover en natt på Cader Idris, kommer du ned nästa morgon antingen som en galning eller som en poet”. Sen finns Shell Island, en halvö utanför Llanbedr, några kilometer söder om Harlech. Det är en av de största campingplatser i Europa, och mellan januari och juni hittar du över 200 sorter av snäckskal som spolas upp på stranden. Den som är förtjust i klassiska gammaldags brittiska badorter blir inte besviken över London. Förutom fantastiska stränder, glass och en lite sällskapsspel har London gott om affärer, nöjes arkader, pubar och pittoreska vyer. Det finns också ett museum där du kan lära dig om London historia och ett fascinerande skeppsbrotts museum.

Så här kommer en mängd vackra och inspirerande bilder från just Snowdonia…

 

 

Kategorier: Skriv en kommentar

Fredag den 14 September 2012, kl 18:00

Aldrig duggar väl marknaderna så tätt som nu, framför allt i England. Båda slotten, Culsean Castle och Lamport hall & gardens, håller sina årliga höstmarknader just i helgen. Även i Sverige är det marknadernas tid just nu Skellefteå har höstmarknad i dagarna, Skurup har sin höstmarknad, i färgfabriken i Stockholm vid Liljeholmen hålls en design-marknad, Kisa marken har precis gått av stapeln – det är en av de få där det fortfarande säljs djur.

På många håll är det intensivare än någonsin på torgen just denna tid på året. Det kan bero på att vädret är ömsom solsken och värme, ja inte sommar varmt men ändå, och ömsom något helt annat. Skördarna dignar och det är mer än överfyllt i naturens skafferi för tillfället. Har du varit ute och skördat något, hittat ett ovanligt vackert äpple, saftiga vackra plommon, fläder eller svamp?

 

Eller har du hunnit hitta ovanligt vackra höstlöv? Själv önskar jag att jag faktiskt tog med mig kameran ut på de där utflykterna och tog kort på vad det nu är jag hittar. För de korten skulle sen kunna bli underbara tavlor i mitt hem och bli tongivande när jag inreder. Tänk en pläd i höstlövens färger eller en tapet som lägger en mossig grund för kantarellen.

Just naturens egna färger blir ofta väldigt rogivande och vackra som bakgrund i ett hem och näst intill alla färger går att hitta där, om än i väldigt olika sammanhang. Så här kommer lite inspirerande bilder oavsett om det är till hemmet, helgens aktiviteter, fotograferandet eller något annat. Ha en underbar höst helg allesamman!
 


 

Kategorier: Skriv en kommentar


Senaste inlägg

Arkiv

Kategorier