Blogga på DinStartsida.se
TIPS!
Skapa en blogg - Rapportera - Nästa blogg 
Måndag den 29 Oktober 2012, kl 09:00

Behöver du få något värmande och gott i dig?

Då kanske detta kan vara något?
Kyckling- och kastanjegryta (4-6 portioner)
Servera gärna den här grytan med ett mos gjort på potatis, sötpotatis och rotfrukter.
Ingredienser:
1,75 kg kyckling
45 ml olivolja
175 gr syltlök
50 g svamp
3 dl rödvin
3 dl mörk oxbuljong
225 g skalade, osötade, konserverade kastanjer, som fått rinna av på en bit hushållspapper
Salt och färskmalen svart peppar
1. Stycka upp kycklingen i lagom stora portionsbitar, 8 bitar per kyckling. Hetta upp oljan i en stor stekpanna och bryn kycklingen. Ta upp den ur pannan.
2. Stek nu pärllöken i fettet från kycklingen i ca 10 minuter tills de tagit färg ordentligt.
3. Lägg nu i även svampen och stek ytterligare några minuter. Slå sedan i rödvin och buljong och låt koka tills det reducerats till hälften, d.v.s. tills hälften av vätskan kokat bort. Medan detta kokarsamman slår du på ugnen till en temperatur av 180 grader.
4. Häll i vin och svamp såsen i en ugnssäker gryta och lägg i kycklingen, kastanjerna och krydda väl. Låt sedan koka i ugnen i ca 1,5 timma eller tills kycklingen är färdig.

Kategorier: Skriv en kommentar

Lördag den 27 Oktober 2012, kl 10:00

Adventsfint i fönstret är en tradition runt om i den kristna världen, men hur ser det ut egentligen?

För att få advents stämning behövs sällan mycket eller dyra saker, många ställer nog bara fram en adventsljusstake eller hänger upp en stjärna och vips så var känslan en helt annan.

Ser man på traditionen utanför Sverige så är ett adventsfönster oftast ett fönster där man kan se motiv från julevangeliet. Tex kan man ha klippt ut en krubba i svart papp, som man limmat på orange silkespapper och ställt en lampa bakom. Det är mer för att se på från utsidan än för att det ska vara mysigt inne. Det kan även vara ett landskap med minifigurer eller ett stort arrangemang med filt figurer. Någon ställer upp ett dockskåp med belysning i eller varför inte ett pepparkakshus och sen arrangerar man ljusslingor runt så att det lilla landskapet blir riktigt stämningsfullt.

 

En annan idé är att ställa en bricka med levande ljus i fönstret, dekorera gärna med julgranskulor i glas, för det är inte brandfarligt. Jag gillar också tanken på att nedräkningen till jul består av 24 olika ljusstakar som man får tända en efter en i fönstret, någon hade lyktor på balkongen, en annan fyllde en blomlåda annars går det ju bra med vilka ljus som helst. En billig och enkel grej är att tejpa spröjs på rutan med röd tejp och sedan spruta fönstret med låtsas snö eller frost, hänger man sedan upp ett par ljuslyktor, några pepparkakor av lera eller äkta vara i röda sidenband, ja då är gardiner rätt överflödiga.

Kategorier: Skriv en kommentar

Onsdag den 24 Oktober 2012, kl 18:00

örst lite bilder på leveransen vi fick igår:
 
Sen ett litet smarrigt muffisn recept så här på onsdagkvällen:

Saffrans muffins

Ingredienser:

2 påsar saffran eller 1 gr

3 st ägg

2.5 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

100 g margarin eller 1 dl matolja

½-1 dl vatten

3.5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 msk hackade salta nötter eller solroskärnor

4 msk hjortron sylt

 

Creeme cheese frosting:

60 g mjukt margarin

4 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

1 msk apelsinsaft

100 g mascarpone ost

Hjortron eller vinbär och hackade salta nötter till ganering

 

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.

3. Smält smöret med saffranet och låt koka upp eller rör ut saffranet i oljan, häll i vattnet och blanda det sedan med äggsmeten.

4. Blanda vetemjöl, bakpulver och nöthacket och vänd försiktigt ner det i smeten.

5. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet

6. Klicka i hjortronsylten i smeten.

7. Grädda dem i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna på galler.

8. Frosting: Rör ihop margarin, florsocker, vaniljsocker, citronsaft och osten tills det blir krämigt i en skål.

9. Bred frostingen på cupcaksen.

10. Garnera med bär och nötter

Kategorier: Skriv en kommentar

Tisdag den 23 Oktober 2012, kl 09:00

Har du en skvätt vin som blev över efter helgen och ingen lust att äta rödvinssås till köttbullarna? Då kanske det här är något om du känner dig ruggig?
Skottarna ska ha all ära för att ha uppfunnit "Hot Toddy", men det här är varmt, sött o
ch smakrikt det med. Det är inte glögg , även om det verklligen påminner om det, utan mer en toddy med en skvätt av antingen skotsk eller irländsk whisky.
Ingredienser till en portion:
8 msk vatten
4 msk. rött vin
2 msk whisky
1-2 msk citronsaft
1-2 msk honung
1/8 tsk kanel (eller en kanelstång)
1 någon krossad kryddnejlika

Gör så här:
Häll varmt vatten, vin, whisky, honung och citronsaft i en kastrull och låt sjuda. Tillsätt sedan kanel och kryddnejlika. Låt sjuda i 3-5 minuter, häll sedan i en mugg och njut.

Kategorier: Skriv en kommentar

Söndag den 21 Oktober 2012, kl 10:00

Här kommer receptet på en smarrig lite förrätt, den görs med fördel på skotsk lax, men man tager vad man haver!

Ingredienser:
350g vispad färskost typ philadelphia
1 tsk fin rivet färskt citronskal
2 tsk färsk pressad citronsaft
2 msk finhackad färsk gräslök
1/4 tsk salt
1/4 tsk svartpeppar
6 st ca 12 cm långa skivor mörkt bröd t.ex. pumpernickel
500 gram tunt skivad skotsk kallrökt lax, eller annan kallrökt lax
1 dl laxrom eller annan god rom

Gör så här:
Rör ihop färskosten, citrons skal, citronsaft, gräslök, salt och peppar i en liten skål. Stapla brödskivorna, skör dem så att de blir ca 4cm x 2,5 cm stora rektanglar. Lägg ut rektanglarna och bred ett lager med ca 1 rågad matsked av ost blandningen på var och en av dem och toppa med ett tunt lager rökt lax klipp till i lagom storlek med en sax). Lägg på ännu ett lager av ost och ett av lax, sedan toppar du med resten av ostblandningen. snygga till kanterna och ställ dem i kylen till ostmassan är fast, det tar ca 1 timme. Dela rektanglarna i två delar och toppa med en rågad 1/4 tsk rom.

Servera med en mörk lager som Zeitgeist, ett mosserande vitt som Billecart-Salmon (lätt att komma ihåg till just lax) eller varför inte det alkoholfria Natureo?

Kategorier: Skriv en kommentar

Fredag den 19 Oktober 2012, kl 09:00








Allt på 1:a och sista bilden hittar du på www.MANORSTYLE.se

Kategorier: Skriv en kommentar

Torsdag den 18 Oktober 2012, kl 10:00

Nu när jakten dragit igång igen och skogen fylls av grönklädda män, så fick jag för mig att jag kanske ska dela med mig av en av de mest uppskattade rätter jag bjudit på.
Kanin gryta med curry
Kanin är ett mycket magert kött med så ynkligt 

lite fett i att man för varnade för att äta för mycket av det då man lätt blev undernärd. Nu är väl det inte ett jätte problem i dagen Sverige, där emot kan det vara svårare att få tag på det, men i så fall så går det lika bra med kyckling.

Ingredienser
2 msk smör eller margarin
1 styck kanin skuren i 24*4cm stora bitar
1 dl tärnat bacon
1 msk mjöl
2 msk mild currypasta eller en curry blandning du tycker om, för det finns många blandningar att välja på här i världen.
4 dl kycklingbuljong
1 1/2 dl pärllök
5 dl skivade färska champinjoner eller en stor burk
1 tsk salt
3 dl vispgrädde
Serveras med kokt ris 

Gör så här:
Sätt en gjutjärns gryta eller stekpanna på spisen och smält smöret på medelvärme och stek kanin bitar i detta tills de är väl brynta, ca 15 minuter. Lyft dem upp ur pannan och lägg åt sidan tills vidare.
2. Bryn nu, och utan att torka ut den, bacon på medelvärme tills den är brynt och har gjort pannan fet, det tar ca 10 minuter. Strö över mjölet och röra hela tiden, tills det är upplöst, ca 3 minuter. Tillsätt currypasta och blanda väl med mjöl blandning. Rör i hönsbuljong, 1 dl i taget tills du har en tunn sås.
3. Sänk värmen till någonstans mellan låg- och medel hög temperatur och lägg ner kanin köttet, pärllök, champinjoner och salt. Rör om och häll över grädden. Låt sedan sjuda tills köttet är mört och såsen tjocknat, ungefär 1 1/2 timme. Serveras varm, gärna på en bädd av ris.

Kategorier: Skriv en kommentar

Tisdag den 16 Oktober 2012, kl 11:00

Ibland blir jag så avundsjuk på alla som bor i hus med själ, med karaktär och med känsla. Jag har bott i ett litet 1700-tals torp, okej det var snett och vint och golvet sluttade i en hörnet, men det hade charm. Vårt förra hus renoverade vi tills vi fick den känslan vi ville ha, bort från fyrkantiga 40-50-tals kuber och lantligt med panel och rymd.

Men så bor inte de flesta av oss, de flesta har inte vare sig högt i tak, höga fönster med djupa nischer, stora ytor eller stukatur i taket. De flesta av oss har släta väggar, standard höj i tak, dvs mellan ca 220-240cm högt om ens det. Fönstren har inte ens spröjs och utsikten är inget som man jublar över. Plastgolv och laminat, vita skåpluckor och många har en hyresvärd som säger tvärblankt nej till renovering av något slag, efter som en hyresgäst en gång 1972 målade rummen chockrosa. Hur gör man då?

Stukatur i taket går att ordna, de köps i frigolit från närmaste bygghandel och limmas fast på väggen, med tex stark dubbelhäftande tejp!  Du behöver inte ens en såg och rummet kan vara snett och väggen tom lite lätt böjd, för frigolit är lätt flexibelt och klara mycket. Det du behöver är en brödsåg, en kniv för bröd, och silikon eller latexfog. Sen är det bara att börja tejpa och trycka dit, det är väldigt enkelt i jämförelse med att såga lister i trä, om nu någon provat det! Plafonder till takets mitt och över lampor finns i samma material och fäst på samma sätt.

 

Fönstren då, dem kan man väl inte gör så mycket åt? Jo man kan ta sig till närmaste snickare och be denne bygga en djup kornisch, en sorts utskjutande trä hylla som döljer gardinens uppsättning. Gör man den ca 40 cm djup och lite bredare än fönstret, ja då har man ett djup vid fönstret som gör att man tex kan ställa en bänk eller en pall där innan för, kanske skapa sig en egen lite skrivarhörna innan för gardinerna?

 

Men väggarna då, när man inte får måla om den vita släta väggen, hur gör man då? Jo man kan antingen sätta en gardinstång längs hela väggen och hänga gardiner för att få färg, mönster eller en känsla. Man kan också klä en stor spånskiva eller en skiva av lättare material med tyg och montera som en tavla på väggen, den tredje varianten kan vara att helt enkelt montera en vajer längs flera av väggarna och hänga tyg på dem. Dyrt, ja men får man inte måla, tapetsera eller något annat, då kan det vara ett alternativ.

 

Golven kan vara svåra att göra något åt, men kan man ha heltäckningsmatta så är det ett alternativ, man ber helt enkelt matt affären att sy runt kanterna på mattor som täcker hela golvet och lägger dem sedan på golvet, inget som fäster fast dem utan som en stor matta som täcker ett rum eller flera stora beroende på hur stort rum du har.

Okej, det kanske inte blev en herrgård av din etta, inte högre i tak, men personlighet och karaktär kan man skapa utan att bygga eller måla om.

Lycka till!

Kategorier: Skriv en kommentar

Söndag den 14 Oktober 2012, kl 19:00

Mince pies är en gamma tradition i England, man ska äta minst en var dag under hela jul helgen för lycka och välgång under året. Smaken påminner väl i kryddningen om våra pepparkakor, men annars är det mycket mycket frukt i dem nu mera, en 
gång var det köttfärs, men det är många, många år sedan, men namnet hänger kvar. För att de ska bli riktigt saftiga och smakrika så ska fyllningen göras redan i oktober, så här kommer receptet på fyllningen:
 
Ingredienser:
175g russin
110g sultanrussin
275g vinbär
110g sytade, blandade skal, finhackad
175g strimlad talg (från nöt eller kokosfett)
250g mjukt, farinsocker
1/2 tsk riven färsk muskot
2 tsk blandade pepparkaks kryddor
Rivet skal och saften från 1 citron
Rivet skal och saften från 1 apelsin
1 matlagnings äpple, urkärnat och finhackat
4 msk konjak

Göt så här:
1. Lägg allt utom konjaken i en mixer och kör i någon minut. Täck med en fuktig, ren bakduk och låt stå över natten.
2. Dagen där på lägger du allt i en ugnsfast form och ställer i botten på ugnen vid ca 110 grader, täckt med aluminiumfolie. Låt stå där i ca 2-21/2 timme till allt smält samman och sockret smält.
3. Blanda nu den varma smeten med konjaken och häll upp i varma, rena, torra brukar. Sätt på locket och vänd dem upp och ner, tills de svalnat. 
4. Sen håller de sig i många månader och smakerna utvecklas lagom till det är dags att baka pajerna dagarna före jul!


Kategorier: Skriv en kommentar

Torsdag den 11 Oktober 2012, kl 21:00

 

Imorgon är det fredag och även om lördagar är den traditionella godis dagen i det här landet så har fredagsmysandet fått ett grepp om oss, så här kommer ett traditionellt gammalt hederligt engelskt kola recept från 1848!

I mitten på 1800-t
alet, var en brittisk konditor och besökte Italien och blev han ytterst besviken nä r han insåg att italienarna var ena hejare på just godis. Så när han kom hem började han exprimentera för att göra något som var ännu godare än italiens florentiner och andra läckerheter. Butterscotch blev resultatet och än idag vet de flesta i världen vad engelsk kola är för något!
Detta recept ger en relativt mjuk kola som ska förvaras i kylskåp. Vill du ha en fastare konsistens så finns temperaturen angiven i receptet för att du skall kunna göra det med.

Ingredienser
450 gram strösocker (lite drygt 5 dl)
450 gram smör 
110 gram ljus sirap (ngt under 1 dl)

Gör så här
Lägg smörpapper på en plåt eller form med höga kanter.
Tag en medelstor kastrull med tjock botten & smält smöret på medel-hög värme.
Rör i socker & sirap.
När blandningen är rinnig, ökar du värmen till medel-hög och låter den koka upp under omrörning.
Koka kolan tills den når till 121 grader och häll sedan upp den på smörpapperet.
Låt stå tills den är ljummen och då skär du den i cm stora kuber. Förvara den i kylskåp i en lufttät burk så att den inte tar smak av annat.

Vill du göra kolasås så tar du den av plattan när den nått 115 grader.
Vill du ha en fastare kola som håller formen även i rumstemperatur så låter du den koka till 126-138 grader, ju högre temperatur, desto fastare och hårdare kola.

Kokar du kolan tills den når ca 150-155 grader så får du bräck, den brukar traditionellt hällas över rostade hackade nötter eller mandel, och är en läckerhet i sig själv.


Photo: Imorgon är det fredag och även om lördagar är den traditionella godis dagen i det här landet så har fredagsmysandet fått ett grepp om oss, så här kommer ett traditionellt gammalt hederligt engelskt kola recept från 1848!  I mitten på 1800-talet, var en brittisk konditor och besökte Italien och blev han ytterst besviken nä r han insåg att italienarna var ena hejare på just godis. Så när han kom hem började han exprimentera för att göra något som var ännu godare än italiens florentiner och andra läckerheter. Butterscotch blev resultatet och än idag vet de flesta i världen vad engelsk kola är för något! Detta recept ger en relativt mjuk kola som ska förvaras i kylskåp. Vill du ha en fastare konsistens så finns temperaturen angiven i receptet för att du skall kunna göra det med.  Ingredienser 450 gram strösocker (lite drygt 5 dl) 450 gram smör  110 gram ljus sirap  (ngt under 1 dl)  Gör så här Lägg smörpapper på en plåt eller form med höga kanter. Tag en medelstor kastrull med tjock botten & smält smöret på medel-hög värme. Rör i socker & sirap. När blandningen är rinnig, ökar du värmen till medel-hög och låter den koka upp under omrörning. Koka kolan tills den når till 121 grader och häll sedan upp den på smörpapperet. Låt stå tills den är ljummen och då skär du den i cm stora kuber. Förvara den i kylskåp i en lufttät burk så att den inte tar smak av annat.  Vill du göra kolasås så tar du den av plattan när den nått 115 grader. Vill du ha en fastare kola som håller formen även i rumstemperatur så låter du den koka till  126-138 grader, ju högre temperatur, desto fastare och hårdare kola.  Kokar du kolan tills den når ca 150-155 grader så får du bräck, den brukar traditionellt hällas över rostade hackade nötter eller mandel, och är en läckerhet i sig själv.

Nu har vi testat att göra den vegetatriskt, dvs på ett mjölkfritt margarin, men då måste man modifiera receptet lite. Antingen så pudrar man över 2-3 msk vete mjöl när smeten är färdig kokt och rör ner, annars får man krympa margarinmängden till hälften. Vegetarisk olja kokar inte ihop som grädde och smör gör utan oljan blir flytande ovan på, vilket är mindre aptitligt. Vi provade också att tillsätta vaniljsocker till en smet, vanilj och kakao till en, vanilj, kakao och limesaft till en -  men originalet är outstanding bäst!

(Nu vet ni vad vi pysslar med på fredagarna på jobbet ;)

 

Kategorier: Skriv en kommentar

Onsdag den 10 Oktober 2012, kl 17:00
Den här helgen går Canterbury Festivalen av stapeln. Just den här festivalen är Kents internationella konst festival, och den största festivalen för konst och kultur i regionen. Helt enkelt en av de viktigaste kulturella händelserna i sydöstra England.
Festivalen lockar en publik på över 70.000 människor i alla åldrar till 200 olika evenamang som representerar Kent, London och sydöstra England. Festivalen har stor bredd på med både musik, teater och dans, komedi, vetenskap, utställningar, promenader och samtal.
Så har du inget för dig i helgen, så ta en sista minuten tripp till Canterbury! 
För alla som blir kvar i Sverige kan man ju istället fira räkmackans dag med en stor och smarrig sådan. Så här kommer ett litet recept på en sådan!

Ingredienser till 4 portioner

200 gram räkor utan skal
8 skivor Gurka
4 salladsblad
4 stora tekakor, ta en sväng till ett bageri om du kan
4 msk majonnäs
4 Hård kokta ägg
1 Tomat i klyftor
½ citron
1 par dill kvistar

Gör så här:

1. Om du använder räkor i lag, häll upp dem i en sil och låt dem rinna av
2. Skölj salladsbladen
3. Skiva ägg, gurka, tomat & citron i tunna skivor.
4. Bred tekakorna med smör.
5. Täck tekakan med salladsblad.
6. Ringla på lite majonnäs och lägg på ägg skivorna så att de bildar en liten kulle.
7. Ringla på ännu lite majonnäs och lägg på räkorna. Dekorera med tomat, gurka, citron & en dillkvist
8.Servera & njut!
Tregvlig kväll önskar Martin på Manorstyle


Manorstyle
Hvitfeldtsgatan 21B
30296 Halmstad

Kategorier: Skriv en kommentar

Lördag den 6 Oktober 2012, kl 22:00

Ljuset är WoodWick petite med doften Water garden och sprakar som en liten brasa när man tänder det. Rabatten gäller på alla varor i butiken oavsett tidigare pris och oavsett hur mycket eller lite du handlar för.

Du anger bara koden NY KUND i kassan så dras rabatten automatiskt.
(Rabatten gäller inte i vår Facebook butik för där är det redan rabatterade priser för alla som gillar vår Facebook sida)

Du vet väl att vi har öppetköp på alla julklappar tom den 14 februari 2013,

gäller ej beställningsvaror och måttbeställda produkter.

Kategorier: Skriv en kommentar

Lördag den 6 Oktober 2012, kl 11:00

Jag tänkte dela med mig lite tankar och idéer kring sovrums inredning. Ett sovrum skall framför allt vara vilsamt, det är här du landar, slappnar av och laddar om inför morgondagen. Här skall du känna ro, värme och trygghet. Det är viktigt att du väljer färger som ger dig just den känslan och material som ger dig den. Flanell kan vara underbart på vintern, men sommartid kan det kännas kvävande och klibbigt. Så tänk efter både en och två gånger när du ska välja material, tyger och färger, så att de fungerar året om i både kyla och värme. Ofta så känns lite pudrade färger, jord och naturfärger bra och vilsamma. Gör inte rummet för mörkt, för du ska vilja kliva upp ur sängen med och känna dig pigg, men inte heller så ljust att det under sommarnätterna är svårt att få ro där. En bra helt täckande rullgardin kan vara ett måste, speciellt sommartid om man borr norr över i vårt land.

Vinter tid är det behov av olika sorters ljus, för man vill inte vakna med en spotlight i ansiktet en kall decembermorgon, men man vill kunna läsa en bra bok i sängen och man måste kunna städa där även en nattsvart november eftermiddag. Du behöver troligen tre typer av belysning, mys-, läs- och städ-styrka, eller dimmer. Sängen skall framför all vara skön och till motsats vad de flesta tror så sover de flesta av oss bättre om man ligger trångt. Den effektivaste vilan uppnår de flesta, när man gör studier på just sömnkvalitet, i en hängmatta i fosterställning. Det kan vara värt att tänka på när du ska skaffa säng här näst. Gavlar eller inte, det är inte bara en smak sak, de ger en känsla av trygghet, men också en känsla av instängdhet för den som har svårt för sådant. Hur är du som person när du sover, vill du helst sova i en koja eller på en öppen äng? Kanske en sänghimmel kan vara ett sätt att skapa ro. Det behöver inte vara så komplicerat, en ring i plast eller metall som du fäster i taket med 4 gardiner på eller en stång ut från väggen med ett långt tygstycke på. Kika på bilderna så förstår du vad jag menar.


Tavlorna får gärna visa motiv som gör dig lycklig och lugn, platser du tycker om, tillfällen du varit lugn och lycklig eller natur du uppskattar. Ha så lite tekniska prylar som möjligt i rummet du sover i, för sök helt enkelt göra rummet till en oas där vardagens stress och bekymmer inte finns, utan en plats för stillhet och harmoni. Någon att sitta på är mycket praktiskt om det får plats, bra förvaring för kläder brukar nästan alltid behövas. Själv har jag funnit att jag har ett långt större behov av lådor än av saker som hänger på galgar, men det kan bero på att jag inte har kostym så ofta. De behoven varierar förstås mycket från person till person, men se till dina behov innan du bestämmer dig för att byta ut möblemanget. Kanske är en byrå med många låder lösningen istället för en walk-in-closet?


Mattor och tyg dämpar ljud och gör även den mest lyhörda lägenhet tystare och lugnare. Kanske är en skena med gardiner runt hela rummet en lösning för att få lugn och ro?
Blir du ofta täppt i näsan när du sover? Det kan bero på kvalsterallergi, för om man har en kudde i 6år vilket enligt någon käck statistiker räknat ut är medellivslängden på en svensk kudde, så består den till 10% av kvalster avföring efter den tiden. Nu är det ju lätt botat, tvätta kudde och täcke i 60 grader i maskin och torktumla riktigt torrt var 14:e dag så är du av med dem. Ett madrasskydd, det räcker med ett tunt i vadd som du tvättar ihop med det andra, skyddar madrassen från de otrevliga krypen och höjer livslängden på din bäddmadrass med många år. Ju fler in är i sängen, desto mer kvalster, något som kan vara värt att tänka på innan man tar upp hundvalpen där när den är så söt och ynklig och vill sova på kudden.

Rena naturmaterial håller ofta länge även om de är dyrare, så har du möjlighet satsa på sådana. Ull & siden släpper igenom fukt och värme, bomull och lin suger upp fukten. Syntet material alstrar värme, och blandar man syntet och naturfiber får man material som noppar sig. Så när du ska köpa lakan, välj bomull, lin eller siden speciellt om har du känslig hy. När du ska köpa nytt täcke så fundera på om du svettas mycket- välj då en yllefilt eller ett ytterst tunt duntäcke. Är du frusen så fungera syntet täcken ofta utmärkt. Till kuddar finns både dun och ylle överdrag som andas bra och inte gör kudden så varm för oss som vill ha en sval kudde.

Levande ljus är ofta mysigt i sovrummet, men se till att de står på brandsäkert material, ställ dem på ett porslinsfat eller en metall bricka där det inte gör något om de rinner eller flammar upp och se till att det inte finns något som kan börja brinna nära dem, vare sig över eller på sidan om fatet. Det finns praktiska självsläckare som man fäster på ljusen, så slipper du oroa dig för att somna ifrån dem.

Kategorier: Skriv en kommentar

Torsdag den 4 Oktober 2012, kl 15:00

Här kommer bilder från vår senaste leverans av engelsk tillverkade kläder i mjul och varm merinoull och i höst praktisk vaxad bomull:

Kategorier: Skriv en kommentar

Onsdag den 3 Oktober 2012, kl 09:00

 

Kanelbullens dag är det på torsdag, väldigt obrittiskt, men mycket amerikanskt, både syd och nordamerikanskt och även en delikatess hår i Sverige och gott, så det hoppar vi inte över. Bäst avnjuts den om den kommer direkt ur ugnen med ett stort glas kall mjölk enligt mig, men är den inte ugnsvarm längre - då är te med mjölk och socker absolut bästa kombinationen tycker jag. I England är inte kanelbullar någon tradition men puddingar har en gigantisk plats, vi kallar det nog mer kaka än pudding men här kommer en med blandade frukter från skörden!

Denna kan med fördel göras flera dagar i förväg för smaken blir bara bättre om den får stå några dagar

 

Ingredienser till 4:a portioner

4 små päron, skalade och skurna i 2cm tärningar

2 msk citronsaft

4 ½ msk strösocker

2 medelstora matlagnings äpplen, helst en mjölig sort, skalade och skurna i 2cm tärningar

16 björnbär

40 g ca 2 dl fullkornsmjöl

40 g ca 2 dl vetemjöl

50g smör, kallt skuret i 2cm tärningar

25g farinsocker

1 nypa salt

100g torkade hasselnötter

 

För vaniljkrämen

1,5 dl vispgrädde

1 dl grekisk yoghurt

1dl mascarpone

1 msk strösocker

½ tsk vaniljextrakt

½ tsk mald kardemumma

½ tsk mald stjärnanis

 

Gör så här:

1. Värm ugnen till 180C. Blanda päron, citronsaft och 1 msk ½ av strösocker i en skål. Lägg päronen i en form & täck med aluminiumfolie och ställ in i ugnen. Efter 10 minuter, tillsätter du äpplena, täck med folie igen och stoppa tillbaka in i ugnen i 30 minuter. Mosa frukten med en gaffel, ställ åt sidan att svalna och vänd sedan ner björnbären.

2. För att göra smuldegen, lägger du mjölet i en bunke och blandar med smör och farinsocker. Gnid ingredienserna med fingertopparna tills blandningen liknar brödsmulor. Sprid ut degen på en bakplåt van på ett lager bakplåtspapper och ställ in i ugnen i 15 minuter. Ställ det sedan åt sidan för att svalna.

3. Lägg de återstående tre matskedar strösocker och nötter till en kastrull och koka på svag värme i 5-6 minuter, rör om regelbundet, tills sockret har smält och täcker nötterna jämnt och blandningen är gyllenbrun. Häll upp på ett bakplåtspapper och ställ åt sidan att svalna. När det svalnat, krossa du nougaten & nötterna till ett grovt pulver.

4. För att göra såsen lägger du alla ingredienser i en stor skål och vispa tills det formas mjuka toppar.

5. För att servera så gör du så här:

Skeda upp 2/3 av smuldegen i botten på 4 skålar. Täck med 2/3 av varje frukt blandningen, såsen och nötterna. Tillsätt resterande smuldeg följt av den återstående tredjedelen av frukt och grädde. Strö över de återstående nötterna och servera genast eller ställ i kylen för ett par timmar. Om du ställer skålarna i kylen så strö över nötterna i sista stund.

 

Kategorier: Skriv en kommentar

Måndag den 1 Oktober 2012, kl 08:00

 
 
 
 

Kategorier: Skriv en kommentar


Senaste inlägg

Arkiv

Kategorier