Blogga på DinStartsida.se
TIPS!
Skapa en blogg - Rapportera - Nästa blogg 
Söndag den 27 Januari 2013, kl 18:00

Kategorier: Skriv en kommentar

Måndag den 21 Januari 2013, kl 15:00
Fredag den 18 Januari 2013, kl 10:00


Kategorier: Skriv en kommentar

Onsdag den 16 Januari 2013, kl 10:00

Att renovera möbler själv eller lämna dem till en tapetserare

Att förvandla ett loppmarknads fynd till en fullt funktionsduglig och snygg möbel igen kräver vanligtvis en  rätt lång och kostsam vistelse hos en tapetserare. Ett alternativ kan vara att själv gå en kurs i möbeltapetsering, vilket kan visa sig vara väl investerade pengar om man tycker om att renovera upp gamla fynd. På sidan http://www.kurser.se under rubriken trähantverk hittar du ett aktuellt utbud av den här typen av utbildning i Sverige.Ett alternativ är förstås en bok som till exempel Stoppa, klä om och renovera möbeln från ICA bokförlag eller Renovera och klä om gamla möbler från Prisma.

 

Jag avråder dock starkt från att börja med ett projekt som kräveromstoppning, veck eller har stora skador i ramen, det bör du över låta till proffsen, innan du har stor rutin. Ett mindre projekt som en stol kostar normalt ca 3500-4500:-, utöver kostnaden för materialet. När man ska göra det själv till kommer naturligtvis kostnaden för verktyg, förutom materialkostnaden. Material och verktyg hittar du på bland annat hos originellt.se och Slöjddetaljer


 Att välja möbeltyg involverar flera viktiga steg:

  1. Fundera först på möblens funktion: Just en stol kanske inte kommer inte att få så mycket slitage som till exempel en soffa, så man kan välja ett lite känsligare material, som ett rent sidentyg. Ju mer slitage desto högre MARTINDALE, slitstyrka behöver tyget ha. Rena naturmaterial noppar inte, men mixer av syntet och naturmaterial blir ofta noppiga men har hög slitstyrka. Så valet är inte helt enkelt.
  2. Därefter kommer frågan om mängden tyg som går åt. Till just en stolssits stol går det inte åt så mycket tyg, men till en soffa till exempel går det åt en hel del speceillt om tyget är mönstrat. Är mönstret dessutom centrerat, så går det åt ännu mer. Det jag menar är, skall en viss mönsterbild komma mitt på kudden, dynan eller kanten och dessutom på flera ställen, så kommer det gå åt mer tyg än om du väljer ett omönstrat tyg med vare sig upp eller ner i väven. En enfärgad vit bomullsväv blir alltså mycket billigare än en rutig och ett tyg med högre slitstyrka är alltid dyrare än ett mer känsligt tyg. Naturmaterial är dyrare att framställa och svårare att få identiskt i färg. Färgat skinn är mycket dyrare än ofärgat skinn, och skinn är aldrig större än vad ett djur är, så här krävs kunnskap om tillskärning för att inte få en massa spill.
  3. När du ska mäta, mät alltid två gånger & skriv ner det allt för att undvika dyra misstag. Använd gärna det gamla tyget om det går som mall för det nya tyget, annars får du göra en mall av ett lakan och låtsas klä om möbeln, och använda detta tyg som mall för det riktiga. Det blir garanterat billigare även om det är omständligare.

Kategorier: Skriv en kommentar

Söndag den 13 Januari 2013, kl 11:00Kategorier: Skriv en kommentar

Måndag den 7 Januari 2013, kl 17:00

Kategorier: Skriv en kommentar

Söndag den 6 Januari 2013, kl 11:00

Här hittar du delar av vår vår rea, klicka på någon av bilderna för att komma till rea sidan!
 
 

Kategorier: Skriv en kommentar


Senaste inlägg

Arkiv

Kategorier