Blogga på DinStartsida.se
TIPS!
Skapa en blogg - Rapportera - Nästa blogg 
Lördag den 28 September 2013, kl 10:00
Hem till salu, eller i vilket fall var de det när jag fick bilderna...
 
 
 

Kategorier: Skriv en kommentar

Fredag den 27 September 2013, kl 09:00

Chocolate Velvet Cream Pie

 

Fredagsmys eller lördags gott, det väljer du själv men här kommer det klassiska receptet på en Chocolate Velvet Cream Pie

Detta recept är från Claire Macdonald som har skrivit många kokböcker och driver restaurangskolan på Kinloch Lodge. Det är nästan en Cheese cake och den har mjuk och silkeslen i konsistens.

Ingredienser (6-8 portioner) för botten:
250 g digestive kex med mörk choklad, tex McVitie´s
75 g smör mjuk-rört

Ingredienser till fyllningen:
225 g philadelphia ost eller likande färskost
175 g strösocker
1 tsk Vaniljsocker
175 g mörk choklad, som smältes i micro eller vattenbad
2 stora äggulor
300 ml vispgrädde, härt vispad
1 stor äggvita

Gör så här:
För att göra botten, krossa kex till smulor i en mixer eller matberedare, eller i en plastpåse med en brödkavel. Blanda kex-smulor och det mjuk-rörda smöret. Tryck smeten i pajformens botten och upp på kanterna i en 20-22,5 cm stor pajform. Grädda i ugnen på 180'c i 15 minuter. Ta ut och låt svalna.

För att göra fyllningen, vispa ihop cream cheese och 100 g strösocker. Smält chokladen i micro eller vattenbad, låt svalna något. Vispa i vaniljsockret och den smälta chokladen i cream chees röran. Vispa sedan i äggulorna en efter en. Vispa grädden och vänd ner den i smeten. Vänd ner grädde i chokladblandningen. Vispa äggvitorna tills de är stela, fortsätt vispa & tillsätt resterande strösocker en sked i taget. Vänd ner äggvitorna i chokladblandningen. Häll blandningen i det kylda pajskalet. Låt stå i kylen några timmar tills allt är genom kylt.

Kategorier: Skriv en kommentar

Torsdag den 26 September 2013, kl 09:00
Ett företag som hjälper till med inredning och som funnits sedan 1908 är klassika Barkers. De tre bilderna nedan är från Bakers arbeten.
 
 
Kevin Sharkey heter inredaren som gjort det här rummet...
 
 
 
Colefax & Fowler är ett företag som ligger i Kent, England och har en lång historia inom lantlig brittisk inredning. Här hittar du tapeter och tyger och får en massa inspiration på köpet!
Ännu mer underbara tyger och tapeter från Colefax & Fowler.
 
Har du alltid drömt om att designa din engen säng? Från madrass till gavel? Då ska du kika in på Savoir Beds, ett brittiskt företag som finns representerat i Sverige sedan 2011.
 
Tapeter & tyger från Colefax & Fowler.
 
Rum inrett av Roger Banks-Pye
 
Och ett badrum från Roger Banks-Pye!
 
Med tyger och tapeter från Sanderson är detta rum inrett. Priser och produkter hittar du blandannat här.

Kategorier: Skriv en kommentar

Onsdag den 25 September 2013, kl 11:00
Här hittar du massor av inspirerande bilder till hur du kan göra fint vid dörren. Klicka på respektive bild för att få veta mer om vem som står för inspirationen.
 

Kategorier: Skriv en kommentar

Tisdag den 24 September 2013, kl 09:00
Är du nyfiken på hur en modedesigner har det i sitt hem? Varför inte kika in hos Pauline de Rothschild  som var författare, modedesigner, och översättare av både elisabetansk poesi och pjäser av Christopher Fry. Hon var den enda kvinnan på den internationella bäst klädda listan 1969...
 
Lite äldre var Nancy Lancaster, som föddes 1897 i Virginia och blev en av de som kom att påverka inrednings- och trädgårdsdesignen i Storbritannien och Amerika under andra halvan av 20-talet. Hon skapade vad som idag är känt som "engelsk lantlig stil" - en blandning av blekta färger, chintzes och målade och antika möbler. I trädgården, arbetade hon i en formell ändå romantisk neo-georgiska stil, vilket fortfarande är en stark anda i British trädgårdsdesign. Låna eller köp boken Nancy Lancaster, English Country House Style av Martin Wood för att läsa mer om henne.
Mer av Nancy Lancaster...
 
En nutida designer som älskar klassik brittiska lantlig romantisk stil är Michal Negrin. Hon ger den moderna kvinnan en möjlighet att fånga den viktorianska looken med krinoliner, ljuva spetsar och parasoller. Både kläder & ytterst feminina smycken deisignar hon, och så här ser det ut i en av butikerna. 
 
 
Är du mer förtjust i den här stilen då är boken Hellens: The story of a Hertfordshire Manor helt rätt bok för dig. Malcolm Munthe heter författaren och du hittar den bland annat här. Här nedan hittar du fler bilder från Hellens.

Kategorier: Skriv en kommentar

Lördag den 21 September 2013, kl 21:00
En del bilder behöver verkligeninga kommentarer från mig. Det finns bilder som verkligen ger inspiration, inte bara tackvare en utmärkt fotograf.
 
Och det finns bilder som får en tankar att skena iväg, ger en funderingar och idéer som man inte ens visste att man bar på.

Kategorier: Skriv en kommentar

Torsdag den 19 September 2013, kl 21:00

 

En del människor jag känner kan bara inte förstå hur man kan matcha rutigt med blommig eller ärtgrönt med terrakotta. Men jag faschineras av dem som törs, sominte machar brunt, med beige och naturvitt utan som törs ta ut svängarna efter egethuvud, inte målarfirmans rekommendationer. Det blir aldrig så personligt som när någon väljer att inreda sitt hem med de färger de älskar eller de färger som de har starka minnen till. Så här kommer några personliga, lantliga, engeska hem...
Blommigt, rutigt,gult & blått - visst borde det kunna vara vanligare i Sverige?
En stormönstard matta och till det två soffor bredvidvarandra där bara en av dem är blommig...
Rutigt, blommigt & toile de joy i en underbar kombination!
Colefax & Fowler vågade måla sällskapsrummet klart gult och det blev så omtyckt av många som kom dit att de fick inreda en uppsjö med salonger i just, gult.

Kategorier: Skriv en kommentar

Onsdag den 18 September 2013, kl 08:00
Lite frusen idag? Kanske lite ont i halsen? 

Varmchoklad botar nog inte men det känns gott i själen, så här kommer mitt favorit recept:

Till en stor kopp behövs 3 dl standard eller gammaldags mjölk som du värmer på spisen.
I koppen blandar du:
3 msk strö- eller farinsocker
2 tsk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 krm kanel
1/2 krm chili
3 msk visgrädde
Rör det till en jämn smet, smaka av det är farligt gott, så ät inte upp allt 
Häll över den heta mjölken och rör väl. Nu har du precis lagom varm choklad att dricka.
Om jag inte är anträffbar på en stund beror det på att jag dricker choklad....

Kategorier: Skriv en kommentar

Tisdag den 17 September 2013, kl 20:00
Ta mig tid att läsa alla böcker jag någonsin drömt om ifall jag inte kan resa dit i verkligheten så kan jag i vilket fall resa i fantasin.
Köpa en gammal teaterkostym och hänga som gardin bara för att de är så otroligt tjusiga!
Inte möblera med en TV! 
Bygga mig djupa fönsternischer som mina barnbarn kan smyga upp i och berätta hemlisar eller läsa böcker i.
Dricka alldeles för mycket te och njuta av clotted cream så ofta min själ behöver det...

Kategorier: Skriv en kommentar

Måndag den 16 September 2013, kl 20:00
Underbara, lätt överbelamrade, köksentréer där man kommer in bakvägen från trädgården, kan norpa åt sig en glass på väg förbi frysen & slå på "the kettel" iförbifarten när man går genom köket...
Landet där stövlar ingår i allas garderob och det aldrig är fel att ha dem på, oavsett om man är kunglighet eller bonde!
De små hallarna och omöjliga utrymmenas land, men där du kan vara säker på att i minst ett rum hitta en heltäckningsmatta, troligen på toaletten.
Där too much är en stil, och inte fel. Där man kan övermöblera ett rum men ändå få det att kännas rymligt- det är en konst vill jag lova!
Landet där man kan ha byggt en underbar fasad i tegel, bara för att man slagit vad med grannen om att man kan se kyrkan från vardagsrummet eller som i detta fall för att ge karaktär till sin trädgård och markera var marken börjar...

Kategorier: Skriv en kommentar

Söndag den 15 September 2013, kl 20:00
Häs ser du vad jag tycker är inspirerande bilder från nutida stylisters arbeten när de inreder hem i traditionella brittiska lantliga hem och hem i engelsk lantstil.

Kategorier: Skriv en kommentar

Fredag den 13 September 2013, kl 11:00
Är du nyfiken på hur man lämpligen inreder ett engelskt country house- ja då kan jag varmt rekommendera någon av Nicky Haslams böcker. Där står det mesta som är värt att veta om inredning i engelska gods och herresäten, klicka här för att komma till några av hans böcker.
Cindy Rinfret är en annan författare med kösnal för engelsk lantlig inredning kika här tex.
Engelska trädgårdar finns det berg av böcker om, men för att kunna förverkliga det i Sverige behöver man dels kunna sin trädgård och klimatzon, sen får man plocka ut det som är applicerbart på just din trädgård, jord typ och klimat zon. Fotografera trädgårdar i din närhet innan du ger dig i kast med att palerna din brittiska, och varför inte boka en trädgårdsresa till nästa vår för att få inspiration och idéer om vad som går att göra hemma hos dig?
Vill du inte bara läsa om brittisk inredning utan även uppleva den  så rekommenderar jag varmt en rundresa till de öppna statliga gods som finns i England. Måna svenska tidningar och resebyråar arrangerar det som gruppresor- annars är det otroligt roligt att resa runt på egenhand och upptäcka landets historiska byggnader och lantliga hem
Henrietta Spencer-Churchill är en författare som gett ut en diger samling böcker om klassiak brittiska Country houses, här finner du en del av dem.

Kategorier: Skriv en kommentar

Torsdag den 12 September 2013, kl 20:00
Jag bara älskar den här modellen på gardin lösning. En böjd gardinstång som går ut från fönstret. Dels ger den enkänsla av en djup fönsternisch och sen slåpper den in en massa ljus och även fönstren i en liten stuga blir höga, luftiga och effektiga ljusinsläpp. I överigt är inredningen ganska modern, Tyget på fotpallen och det kviltade överkastet kommer från Sashi Bedlinen, sänggaveln har ingått i Coach House sortiment här om året liksom stolen. Där emot törs jag inte uttala mig om hur gammal tapeten är. Så även om du köper helt nya möbler och textilier- så är det absolut inte omöjligt att skapa ett rum som dels kommer att vara hållbart i både stil och kvalitet i hundra år, få kommer kunna avgöra om det är 100 år gammalt heller.
Även detta är en nyinredd salong med nytillverkade produkter i mångt och mycket, ändå ser den ut att ha stått där i drygt hundra hundra femtio år. Det går att göra en klassikt brittisk lantlig inredning utan att åka på loppis i England eller leta runt i antikvitets butiker, kvalitén är den samma, historien i möblerna saknas naturligtvis - men man kanske vill skriva sin egen historia och inte ta över någon annans - och det är fullt möjligt idag.
Här är samma salong men i ett annat ljus och perspektiv.
Det här är däremot lite svårare att få till i Sverige, eftersom kalstensbrotten är rätt ovanliga och traditionen av stenhus inte så stor. Men visst går det att bygga även detta på nytt, men jag råder er att leta efter arkitekt och byggmästare utan för Sveriges gränser.
Kan du brodera? Om inte så kan nog både de här kuddarnaoch sänggavlarna motivera de flesta till att vilja lära sig. Du vet väl att broderi var något som män gjorde till en början, men som kom att bli en kvinnosyssla i och med att de rika kvinnorna fick en vardag med mycket fritid.

Kategorier: Skriv en kommentar

Tisdag den 10 September 2013, kl 10:00
Det är helt omöjligt att avgöra om detta är en helt nytagen bild från ett hem idag eller om det är en bild från ett museum. Det som tyder på det första är trädgårds facklorna vid dörren, sådan man sticker ner i gräset och lyser upp trädgården med och som har en oljelampa i toppen. Hade det varit ett musseum hade de någ stått på ett säkrare ställe och man hade nog ställt en stol vid skrivbordet. Men idag anvädns inte skrivbordet för skrivbordsarbete utan tjänar som blombord och skåpet vid dörren är inte fyllt av tallrikar ur bästa servisen utan fungerar som tavelhylla. För även om rummet är fyllt av gamla och värdefulla ting så törs nog både du och jag slå oss ner och flanera omkring utan att vara allt för rädda att röra något.
En riktigt välplanerad trädgård kräver inte vansinnigt mycket skötsel och blir bara vackrare med åren. Kenpet är att känna sin klimat zon väl, att man har ett hum om hur mycket växterna kommer breda ut sig när de stått där i 10-15 år och kunna se slutresultatet framför sig. Bor du i ett gammalt hus där det en gång funnits en vacker trädgård, oavsett slag, så forska i hur den såg ut - för med alla snoolikhet är det den typen av växtlighet som lämpar sig bäst just där.
Dragiga kalla hus fick gärna himmel och förhängen kring sängen, dels blir det tystare innanför tyget så det är lättare att sova, dels blir det mörkt vilket också underlättar för sömnen, men fraförallt blir det varekn dragigt eller kallt där inne och man höll värmen långt efter att brasan slocknat. Och för den som vill spara energi så är det en praktisk lösning än i dag, då behöver inte värmen sprta hela natten utan man kan sänka inomhus temperaturen med några grader. Dessutom är det oerhört vackert!
Halmtak och formklippta häckar med fria former - det är brittiska trädgård för mig. Häckar måste varken vara kantiga eller runda, utan till det böljande taket och den böljande naturen passar böljande former i trädgården helt perfekt.
Tänk så effektfullt, men ändå lantligt ochromantiskt svart kan vara- om det bara får rätt inramning. Den svarta dörren och de svarta statyetterna räcker långt och ger maskulin karaktär till det annars bondromantiskt rutiga stolarna och ljusgrå färgen på väggarna.

Kategorier: Skriv en kommentar

Tisdag den 10 September 2013, kl 09:00

Varför inte göra en riktigt smarrig ostpaj att njuta av i höstrusket?


Foto: Varför inte göra en riktigt smarrig ostpaj att njuta av i höstrusket?  Till pajdegen behöver du 60 g tärnat smör 60 g tärnat ister 200 g mjöl  1 nypa salt eller ett paket med smördeg direkt ur frysdisken  Till fyllningen behöver du 25 g smör 3 grovt skivade lökar salt och nymalen vitpeppar 250 g grovt riven ost av favorit sorten mjölk , för pensling  Gör så här: Sätt ugnen på 180C placera en bakplåt i ugnen som kommer att bli genom varm och då blir pajen frasigare. För att göra smuldegen , lägg smör och ister i en stor skål med mjöl och salt. Gnugga försiktigt fettet i mjölet med fingertopparna tills det liknar mycket grova brödsmulor. Alternativt kan du använda en matberedare för att mixa fett och mjöl . Häll i 2-3 msk iskallt vatten för att binda samman blandningen. Knåda samman degen  väl, och pudra med lite mjöl.Lägg den i en plastpåse i kylen i ca 30 minuter före utbakning. Om du har bråttom kan du använda degen direkt.  Gör fyllningen:  Smält smöret i en kastrull och fräs löken i 10 minuter , utan att den tar färg. Rör i 150 ml vatten, salt och nymalen svartpeppar och koka tills nästan all vätska har avdunstat . Ta upp löken & bred ut den på en tallrik och ställ åt sidan att svalna. Kavla ut två tredjedelar av degen tills den är ca 0,5 cm tjock - klä en 20 cm stor pajform med degen. Lägg hälften av löken i pajskalet, lägg i hälften av den rivna osten, sen resten av löken och sist den sista rivna osten.  Kavla ut den resterande degen för att göra ett lock till pajen . Pensla kanterna på degen fallet med mjölk för att klistra fast locket  & tryck ihop kanterna. Pensla pajen med mjölk. Gör tre små snitt i mitten av kakan med spetsen av en vass kniv.. Placera pajen i ugnen och grädda i 40-50 minuter, eller tills den är gyllenbrun. Ta ut den ur ugnen och låt stå en ca 20-30 minuter innan  du serverar den. Pajen ska fortfarande vara varm men inte het, då är den godast!
Till pajdegen behöver du
60 g tärnat smör
60 g tärnat ister
200 g mjöl 
1 nypa salt
eller ett paket med smördeg direkt ur frysdisken

Till fyllningen behöver du
25 g smör
3 grovt skivade lökar
salt och nymalen vitpeppar
250 g grovt riven ost av favorit sorten
mjölk , för pensling

Gör så här:
Sätt ugnen på 180C placera en bakplåt i ugnen som kommer att bli genom varm och då blir pajen frasigare.
För att göra smuldegen , lägg smör och ister i en stor skål med mjöl och salt. Gnugga försiktigt fettet i mjölet med fingertopparna tills det liknar mycket grova brödsmulor. Alternativt kan du använda en matberedare för att mixa fett och mjöl .
Häll i 2-3 msk iskallt vatten för att binda samman blandningen. Knåda samman degen väl, och pudra med lite mjöl.Lägg den i en plastpåse i kylen i ca 30 minuter före utbakning. Om du har bråttom kan du använda degen direkt.

Gör fyllningen: 
Smält smöret i en kastrull och fräs löken i 10 minuter , utan att den tar färg.
Rör i 150 ml vatten, salt och nymalen svartpeppar och koka tills nästan all vätska har avdunstat . Ta upp löken & bred ut den på en tallrik och ställ åt sidan att svalna.
Kavla ut två tredjedelar av degen tills den är ca 0,5 cm tjock - klä en 20 cm stor pajform med degen.
Lägg hälften av löken i pajskalet, lägg i hälften av den rivna osten, sen resten av löken och sist den sista rivna osten. 
Kavla ut den resterande degen för att göra ett lock till pajen . Pensla kanterna på degen fallet med mjölk för att klistra fast locket & tryck ihop kanterna. Pensla pajen med mjölk. Gör tre små snitt i mitten av kakan med spetsen av en vass kniv..
Placera pajen i ugnen och grädda i 40-50 minuter, eller tills den är gyllenbrun. Ta ut den ur ugnen och låt stå en ca 20-30 minuter innan du serverar den. Pajen ska fortfarande vara varm men inte het, då är den godast!

Kategorier: Skriv en kommentar

Måndag den 9 September 2013, kl 10:00
Många engelska gods och herresäten är verkligen gjorda för umgänge. Traditionellt möblerade man för att alla alltid skulle kunna hitta en skön plats att slå sig ner på vare sig man ville krypa undan för sig själv, lapa sol eller ville umgås med så många som möjligt. Vi brukar tycka att det ser lite övermöblerat ut, men det beror ju alldeles på hur många man är i rummet. Sen vill man kanske släppa boken eller vad man nu har för handen, njuta av en kopp te för att sedan fortsätta med någon annan stillsam inomhus aktivitet. Man måste ha  åtanke att den typen av liv må¨nga människor levde på dessa gods är vad vi idag skulle kalla fritid, semester och hotell liv. De hade inget de var tvugna att göra, utan fyllde dagen med sådant de tyckte om att göra. Läsa, rida, jaga, sy, spela tennis, skriva brev och framför allt, umgås med andra!
Här ett typiskt herrrum, med plats för läsning, klädbyte och litet umgägnge med bästa vännen. Nej man sov inte i detta rum, man bara hade det för att tex ta med sig bästa vännen medanman bytte om från jakten till teet och passade på att diskutera affärsangelägenheter eller skvaller och annat undertiden.
Dagens hotell lobbys och lounge rooms påminner mycket om sekelskiftets salonger, gott om stolar, fåtöljer och soffor, små bord, plats för alla med både privata och mer allmänna samtal.
Att parkerna var ett måste förstår man när man tänker på hur de levde. Att gå på stan var ju inte ett alternativ när man hade godset långt från stan och häst vara det aktuella transportmedlet i stor utsträckning. Dessutom var inte shopping prio ett, visst köpte man saker, men många hus hade redan allt och mer där till och kläder- ja man var ju tvungen att vänta tills skräddare/sömmerskan/skomakaren sytt klart dem. Där till svängde inte modet så fort och många hade inte någon större summa att spendera på sådant. Visst man var försörjd, mat och lyxigt liv var man garanterad- men mycket av rikedommen lång i godset och inventarierna - och dessutom var det maken i huset som bestämde hur mycket pengar varje person i hushållet fick att röra sig med. Så parken fyllde behovet av förströelse, friluftsliv och sist men inte minst privatliv, det fanns ju tjänare i hela huset som hade öron.
Enriktigt klassiker i de flesta hem var den inglasade bokhyllan med spröjsade rutor. Dels skyddade det böckerna från smuts och damm, dels gav det personalen två hundra små rutor att putsa och sen gav det dessutom karaktär åt rummet. Allt i ett ;)

Kategorier: Skriv en kommentar

Söndag den 8 September 2013, kl 10:00
alldeles alldeles underbart, lugnt och rogivande är denna färg i mild salvia ton. Inte grå, inte grön, dammig och matt. Ett kök för långkok, samtal och där man tar sig tid till varandra. Färgen kommer från Farrow & Ball och de har helt underbara färger att kombinera denna med, kika in här bara.
Såpade skurgolv, höga fönster och oblekt fröskals bomull. Det här köket kan lika gärna ligga i en lantlig herrgård som i ett äldre hus inne istan- det kan till och med vara en lägenhet. Färgen kommer även här från Farrow & Ball och du hittar den bla hos Tapetorama.
Englesmännen färg nummer ett inför året 2013 är dimmigt blå- inte riktigt dala blå, men nära på. Vet ni hur underbart det här köket är med röd/vitrutiga gardiner till jul eller bolstervarsrandigt om sommaren...?
På www.notonthehighstreet.com hittar du massor av spännade saker från små små möbler, till textilier, kläder och smycken - som det här väggordet. Och ja de levererar över hela världen, insklusive Sverige!
Bubblegums pasteller, cupcakes och teapartys. Tänk så stor effekt de tre cerisa ryggarna på böckerna får, för att förstärka det rosa i det här köket!

Kategorier: Skriv en kommentar

Fredag den 6 September 2013, kl 10:00
Vare sig det är en liten bjudning för bästa vännerna, ett dop eller ett bröllop - så är det inte alltid man vill ha ett jätte kalas. Ibland vill man hålla det intimt, litet men ändå vackert. Här kommer lite vackra bilder och idéer som kan inspirera.
Låt lyktorna visa vägen, även om tillställningen börjar innan mörkret faller, så vill ju ingen av oss bryta upp bara för att tända ljus. Dessutom ger det hela festen en inramning och hela trädgården blir en del av festen.
Blommonra får ite alltid plats på bordet, men de måste inte uteslutas för det. Ställ dem på en stol, i urnor på marken eller varför inte hänga dem på stolen.
Pappersblommor i jätteformat är inte svåra att göra. Här finner du till och med en instruktionsvideo!
Nyttja julgransbelysningen, näten och det du brukar använda till advent. Ju mer ljus punkter du får runt om dig, desto mysigar blir trädgården och även om ni sitter i uterummet så tittar ni inte ut på ett kompakt mörker, utan trädgården får liv.

Kategorier: Skriv en kommentar

Torsdag den 5 September 2013, kl 10:00
HAr du ledssnatt på vitt, vitt ,vitt och vill få lite liv i det hala utan att ta fram målarpenseln? Varför ite bara lägga till lite accenter i färg? Gammalt & nytt, rött, rosa och bladgrönt - är bra att börja med.
Man kommer rätt långt med att byta ut brödrosten, kaffe kvarnen eller lite av burkarna på hyllan. Det är inte mängden färg som gör skillnad- det är fägen som gör det!
Det behöver inte bli kishigt för att man adderar lite färger och inte dyrt heller- börja med billiga textilier som kökshanddukar. Av dem kan du sedan sy kuddfodral, krukfodral & dukar. Gillar du det inte har du inte lagt ut en förmögenhet, och 
Varför inte prova att måla en liten yta som kan varieras. En anslagstavla eller en skåpdörr so du grundar med magnetfärg och sedan målar över med skoltavelfärg. Och du det behöver inte bli en svart vägg längre, tavelfärgen finns i rosa, blått och grönt med nu här.
Har du bestämt dig för att addrrea lite rosa i hemmet så hittar du fina textilier här.
Ett bra ställa att prova sig fram på kan väl vara barnens sum - de brukar vara pigga både på att prova nya saker och på färg.
Liknande gardiner och tapeter hittar du tex på Jotex.

Kategorier: Skriv en kommentar

Tisdag den 3 September 2013, kl 10:00
Sverige är ett avlångt land, det märks inte minst när de olika årstiderna anländer, men mellan dmitten av augusti och mitten av oktober brukar den komma (Kiruna 16 augusti, Östersund 5 september, Stockholm 29 september, Malmö 12 oktober). Med andra ord har många av oss redan hösten här, medan andra får vänta. Men idéer om lantliga, engelska aktiviteter och lite inspiration kan jag väl ändå få sprida. Så här kommer lite som jag tycker kan vara värt att prova:
Sitt ute i höst kylan, våga ta en picknick även om frosten nupit i löven, ta med ett liggunderlag att sitta på, gör en lite större brasa och ta med filtar. Skogen är aldrig så tyst, vakcer och meditativ som om hösten när den förbereder sig för att gå i ide.
Kalas och fester utomhus är inget man bara har om sommaren - ta vara på tiden ute, ha festen i carporten, klä er varmt och gör den kanske kortare än sommar tid. Det finns så mycket man kan göra ute - bara man klär sig rätt även om inte sol och bad står överst på listan. (Just nu håller faktiskt havet utanför Halmstad fortfarande 22,8 grader - så bada kan man nog på sina ställen om man vill!)
Tända ljus gör en enorm skillnad både i ljus men även i värme. Ljusstakarna behöver inte vara avancerade, nyttja det som finns, sand i en kruka, tegelstenar gamla burkar - bara de inte är branfarliga. Bjud gärna på soppa och baka pinnbröd till, då har ni både något att göra och något som värmer!
Recept på pinnbröd:

Pinnbröd
Familjeportion:
3 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 1 tsk salt, 1 dl vatten, 1 tsk olja eller smör

Tio personer:
6 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 2 tsk salt, 2 dl vatten, 2 tsk olja eller sör

Tjugo personer:
12 dl vetemjöl, 4 tsk bakpulver, 3 tsk salt, 4 dl vatten, 4 tsk olja eller smör

Blanda alla torra ingredienser och tillsätt vatten & matfett. Knåda degen. Om det känns kladdigt sätt i mera mjöl.

Rulla degen till en lång smal sträng som viras runt en skalad pinne. Grädda över glöden tills den är gyllenbrun och släpper lätt från pinnen.

Ät med smör och/eller marmelad i pinnhålet.

Rosta nötter, kastanjer eller mandel över öppen eld eller vaför inte grilla äpplen nu när det finns så gott o dem? Till nötterna är flingsalt extra gott att strö över, gärna smaksatt med chili eller citron. Till äpplena kan man med fördel servera honung eller sirap blandad med kanel och varm vaniljsås.

Kategorier: Skriv en kommentar

Måndag den 2 September 2013, kl 10:00
Så här när sommaren tagit slut och hösten sveper in över landet, så passar det otroligt bra att summera, fundera och reflektera över den tid som just varit. Vad var det som gjorde den minnesvärd, vad vill jag absolut göra om, vad ska aldrig provas igen och vad vill jag få ut av nästa sommar? Var för inte ta dig en liten stund och skriva ner det, så att nästa sommar så har du din lilla minnes anteckning. Ja just ja faster Greta var vi faktiskt hos tre gånger förra sommaren- hon är inte prio ett denna. I år ska vi fiska våra egna kräftor i stället för de där hyper salta vi köpte i fjol. Eller vad det nu kan vara som du konstaterade i år.
Bilder brukar det kunna bli en hel del över sommaren. Varför inte göra en fotobok eller julkorten redan nu av någon av bilderna från sommaren - dels blir det mindre att göra framåt jul- dels är det ett ehlt underbart sätt att minnas vad ni faktiskt gjort även om man tyckte att dagarna rann en ur handen som kvicksilver....
Oftast är det de små sakerna som blir mest minnesvärda, som utflykten till parken utanför huset, eller den regninga dagen i skogen. Det är sällan de soliga perfekta dagarna man minns utan de där som stack av, som inte blev som man tänkt sig men som blev väldigt bra i alla fall...
Sommarens kalas till exempel, enligt alla planer så ska midsommar, kalas och kräftskivor vara soliga, ljumma och lyckliga tillställningar där allt bara flyter på. Men de med regn där alla femton får trängas i en friggebod eller där hela partytältet blåste iväg så vi fick hjälpas åt och bära det tillbaka och surra det i marken- brukar göra att man kommer varandra nära och har gemensamma minnen man aldrig får på de perfekta kalasen. Väl värt att ha i minnet när det inte blir som man tänkt sig...
Egenhändigt gjort är minnen man har kvar.Varesig det var busken du planterade, spaljen du spikade, väskan du sydde eller sylten du kokade- så kommer du minnas mycket rån den sommaren bara genom att se sakerna igen. Ta dig tid att göra själv. Dels ska du se att du klarar mycket mer än du tror, dels kommer du att inse att det du gjort själv håller längre och kan lagas till skillnad från det du köpt. Och på köpet får du något att fästa dina minnen på....
Perfekt är sällan bäst. Det perfekta hemmet törs ingen röra sig i i rädslan för att förstöra något. Den perfekta maten finns inte - vi har alla olika referenser och gillar alla olika saker. Det du inte är nöjd med kommer någon annan tycka är sagoliket- det är mer ditt minne av smaken som begränsar din upplevelse och sen så är lugn och hunger den absolut bästa krydda som finns. Och vem minns det perfekta, det är det som sticker av vi minns och det vi minns finns med oss- det andra kan lika gäran passera obemärkt.
Så nästa sommar ska jag njuta mer, oroa mig mindre och njuta av det imperfekta. 
Ha en riktigt skön höst mina vänner!

Kategorier: Skriv en kommentar

Söndag den 1 September 2013, kl 11:00
 
Jo den här sängen kommer från vår butik, för mer info klicka på bilden...
 
 

Kategorier: Skriv en kommentar


Senaste inlägg

Arkiv

Kategorier